Gimnastika je osnova svih sportova i jedna je od najsveobuhvatnijih tjelesnih aktivnosti dostupnih djeci, a može se prakticirati već od treće godine. Pravilan rast i razvoj djeteta od presudnog je značaja za njegovo odrastanje i stasavanje u sposobno mlado biće.

Dobrobiti bavljenja gimnastikom su brojne jer pored tjelesnog razvoja pozitivno djeluje i na psihički razvoj djeteta. Gimnastika omogućava skladan razvoj tijela i povećanje pokretljivosti i gipkosti, izoštravanje refleksa i usklađivanje koordinacije. Gimnastika za djecu podrazumijeva rješavanje motoričkih zadataka različite složenosti kombiniranih u jednu cjelinu s ciljem povećanja kognitivnih sposobnosti djeteta i isticanja pozitivnih strana njegove osobnosti.

Dok skaču, savijaju se ili rade kolute djeca razvijaju mišićnu snagu i formiraju pravilno držanje i jaku muskulaturu, a ujedno razvijaju osjećaj za prostor. Veliki broj zanimljivih vježbi koje uključuju mišiće cijeloga tijela, predstavljene su djeci kroz igru i zabavu, što gimnastiku za djecu čini još privlačnijom.

Bavljenje gimnastikom i uporaba različitih gimnastičkih sprava i rekvizita oslobodit će mališane straha od visine i različitih izazova postavljenih pred njih te će učiniti da budu smjeliji i hrabriji u odnosu na svoje vršnjake. Vježbe koje se od djece traže zahtijevaju  prethodni plan te utječu na njihovu moć percepcije i svijesti o vlastitim mogućnostima.

Vježbanje gimnastike uključuje kod djece višestruke aktivnosti tijela i mozga pa na taj način djeca vježbaju i koncentraciju što doprinosi i boljem uspjehu u školi, a ujedno se potiče kreativnost, izgrađuje karakter, odgovornost i stvaraju se radne navike.

Gimnastika potiče kod mirnije djece veću pokretljivost i ulijeva im samopouzdanje, a živahniju djecu uči disciplini. Iako je gimnastika individualni sport, ona potiče druženje i timski rad jer se treninzi izvode u grupama oformljenim prema dječjem uzrastu. Kroz timski rad djeca izgrađuju prijateljski i pozitivan stav prema drugima i uče se toleranciji. Čak i rekreacijsko bavljenje gimnastikom može djetetu osigurati dobre osnove za bavljenje nekim drugim sportom u budućnosti. Iznad svega, djeca koja su od malena tjelesni aktivna i zaokupljena pozitivnim stranama kao što je sport, manje su sklona lošem utjecaju društva i okoline u kojoj odrastaju.

Univerzalna sportska škola “Tomislavgrad”