Policija je identificirala mlađeg maloljetnika iz Doboja za koga se sumnja da je krivotvorio konvertibilne marke i eure, te ih prodavao drugim osobama na području Republike Srpske i Federacije BiH.

Riječ je o apoenima od 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM, te 50 eura, 100 eura, 200 eura i 500 eura.

Krivotvorene novčanice su prepoznatljive po natpisu “Lažni novac” koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis guvernera Centralne banke BiH i po natpisu “Samo za filmsku upotrebu, replika kopija” gdje bi trebalo pisati Centralna banka BiH na vrhu zadnje strane novčanice.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj Dragan Sušić sinoć je na izvanrednoj konferenciji za novinare naveo da je riječ o maloljetniku koji je putem društvenih mreža objavljivao oglase da prodaje lažni novac te je na taj način, za sada sa neodređenim brojem osoba stupao u kontakt i dogovarao kupovinu.

Sušić je naveo da je u tijeku rad na dokumentiranju navedenog kaznenog djela te utvrđivanju identiteta i drugih osoba koja su stavljala u opticaj krivotvoreni novac.

Prema njegovim riječima, uz suglasnost Tužiteljstva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je pretres kuće koju koristi navedena osoba prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina krivotvoenih novčanica i printer.

Tužiteljstvo BiH se izjasnilo da postoje obilježja kaznenog djela krivotvorenje novca.

On je zamolio građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija te da obrate pozornost na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o krivotvorenom novcu o tome odmah obavijeste najbližu policijsku postaju.

Prema Kaznenom zakonu BiH predviđeno je da i onaj tko zna da je lažni novac načinjen ili stavljen u opticaj, a to ne prijavi, može biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Brotnjo.info