Na mnogim mjestima u našoj općini postoje uređena izletišta. Pored toga što se nalaze na predivnim lokacijama, u njihovo uređenje uložen je veliki trud, ponekad i znatna materijalna sredstva. Jedno od takvih, rekli bi smo, jedno od najuređenijih odmarališta ili izletišta je ono koje se nalazi uz cestu od sela Jošanica prema izvorištu Ostrožac.

No, da nije lako izletište održati uređenim pokazuju problemi s kojim se susreću ljudi koji održavaju to izletište. Dakle, članovi udruge EKO “Ostrožac” Podgaj – Jošanica iznenađeni su odnosom osoba koje koriste motore za kros vožnju Kologajom i pri tome prolaze kroz izletište “Ostrožac”. Njihovi tragovi su jasno vidljivi. Devastiraju se ili u potpunosti uništavaju travnate površine na samom izletištu, a tragovi njihovih kotača vidljivi su, nažalost, po cijelom ovom prekrasnom terenu i po terenu Kologaja.

Također, iz udruge mole sve one koji posjećuju i koriste ovo izletište, da ne ostavljaju smeće u vrećama kad napuštaju izletište, nego da ga pokupe i odlože negdje u za to predviđena mjesta.

Tomislavcity