Mlada hrvatska U16 košarkaška reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Novom Sadu. U finalu su Karakaševi izabranici pobijedili favoriziranu Španjolsku 71:70 (19-14, 18-15, 18-23, 16-18) košem Roka Prkačina 2.8 sekundi prije kraja susreta.

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 16 godina po četvrti put u povijesti tako je osvojila naslov europskog prvaka u ovoj dobnoj kategoriji.

Junakom neizvjesne završnice, u kojoj su izabranici Milana Karakaša nadoknadili pet koševa zaostatka, pokazao se Roko Prkačin koji je postigao posljednja četiri koša, ulazom i zakucavanjem za 69-67 na 21 sekundi prije kraja, te polaganjem za konačnih 71-70 tri sekunde prije kraja, nakon što je Španjolce u vodstvo tricom doveo Hector Alderete.

Španjolci su imali posljednji napad za pobjedu, ali je šut za dvicu promašio Kennedy Clement.

Hrvatska je reprezentacija na poluvremenu imala osam koševa prednosti, ponajviše zahvaljujući vrlo raspoloženom Borisu Tišmi, koji je sa 24 koša bio najefikasniji igrač naše reprezentacije, a 17 ih je postigao u prve dvije četvrtine.

Španjolci su u drugom dijelu preokrenuli rezultat zahvaljujući prevlasti koju su imali u skoku i često iz drugih napada dolazili do koševa. Do najveće prednosti od šest poena (63-57) Španjolska je došla na četiri i pol minute prije kraja tricom Alderetea koji je sa 17 koševa bio najefikasniji igrač novih europskih doprvaka.

No, naši su pronašli način da izbrišu taj zaostatak, zahvaljujući sjajnom Prkačinu koji je u posljednje četiri minute postigao sedam od svojih 18 koševa. No, i ostali su dali svoj doprinos. Filip Paponja jednom od svoje tri trice, a Ivan Perasović pogođenim slobodnim bacanjima za izjednačenje na 67-67 kad je ostalo 54 sekunde do kraja.

Pročitajte više na: jutarnji.hr

Foto: fiba