Tomislavgrad –  Danas smo zaokružili drugu trećinu devetnice u čast sv. Nikoli Taveliću te je s nama zadnji dan te druge trećine bio fra Rozo Brkić. Fra Rozo je u svojoj propovijedi govorio o Isusovom zlatnom pravilu. Spomenuo je kako ne postoji nitko tko bi želio samome sebi zlo u potpunosti te da osobno uvijek budemo mjerilo u odnosu prema drugima, tj. da pođemo od sebe da bi došli do drugoga.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor fra Bariše Drmića iz župe Seonice.

Poslije svete mise, u dvorani ispod Franjevačkoga muzeja, nastavljeno je obilježavanje 50. obljetnice prisutnosti naših hercegovačkih fratara u misijama u Africi, u Kongu. Naime, prikazan je četrdesetominutni dokumentarni film Laudato TV-a „Od Hercegovine do Konga“ koji govori o prisutnosti, načinu djelovanja, vremenu i prostoru naših fratara u toj dalekoj afričkoj zemlji.

Dokumentarni film “Od Hercegovine do Konga” dobio je naslov po istoimenoj knjizi fra Blage Brkića, prvoga hercegovačkog franjevca koji je stupio na afričko tlo. Film je napravljen u režiji Nade Prkačin s Laudeto TV-a.

U uvodnoj riječi duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić kazao je da je nakon „Afričke zbirke Franjevačkog muzeja Tomislavgrad”, koja je stalni postav Franjevačkoga muzeja u Tomislavgradu te predstavljanja knjige „Misionar“ pok. fra Stojana Zrne ovim filmom ujedno završeno obilježavanje 50. obljetnice djelovanja hercegovačkih franjevaca u Africi (pok, fra Stojan Zrno, fra Ante Kutelša, fra Filip Sučić, fra Pere Čuić i fra Ante Ivanković).

Uz fra Blagu i spomenutu petoricu duvanjskih franjevaca u ovim je misijama djelovao i fra Jozo Vasilj.

Podsjetio je da je naš grad za ovu proslavu izabran budući da su od sedmorice hercegovačkih franjevaca koji su djelovali u DR Kongu, petorica iz duvanjskoga kraja. I ovom prigodom zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se obilježi ovaj veliki jubilej.

– Zahvaljujem što nam je Bog podario fratre koji su nam toliko toga dali i čime se možemo ponositi, kazao je fra Sretan.

Franjevački samostan/Tomislavcity

Foto: Franjevački samostan Tomislavgrad/Tomislavcity