U prepunoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad večeras je predstavljena knjiga prof. dr. sc. Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijeloga puta, stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”.

Radi se o knjizi u kojoj je autor na znanstven i studiozan način iznio istinu o žrtvi hrvatskoga naroda. U tom kontekstu posebno mjesto je pripalo bolnici u Novoj Biloj, doktorima i medicinskim sestrama koji su u neljudskim uvjetima na nadljudski način vlastitom žrtvom pred očima licemjerne svjetske javnosti na prvoj crti bojišnice u improviziranoj bolnici-crkvi spašavali ljudske živote.

Svaki od predstavljača je na dojmljiv način govorio o tadašnjim vremenima, ali i o patnji i bolu stradalnika koji su bili okupljeni u improviziranoj bolnici u Novoj Biloj.

Profesor Mijo Tokić, među ostalim, je kazao:

– Autor se u ovoj knjizi osim bitnim događajima bavi na neki način i pozadinom tih događaja… O sudbini Bosne i Hercegovine, osim u njoj, odlučivalo se u svjetskim centrima moći, sudbinu su joj određivali ratovi, bune i ustanci, mira i mirnih vremena bilo je najmanje a upravo prijelomnim vremenima i prijelomnim odlukama bavi se ova knjiga, a još više tektonskom pozadinom tih odluka.

Upečatljivo obraćanje imao je i kirurg Vlado Tabak koji je također bio u ulozi predstavljača knjige. Prikazao je potresne snimke i fotografije koje su svjedočile o zaista nehumanim uvjetima u kojima su doktori i medicinske sestre djelovali kako bi spašavali živote svim onima koji su pristizali u bolnicu. Kako je kazao, i svećenici i doktori djelovali su kao jedno-radili su na spašavanju duha i tijela.

– Mi kirurzi nismo bili spremni na operacije koje smo radili, trebalo je operirati, a iskustva nismo imali. Nitko od mladih kirurga tada nije operirao glavu, na rat nismo bili spremni. Međutim, moram reći da je u toj Crkvi-bolnici, Božja pomoć doista bila prisutna, masa bolesnika je preživjelo, nismo imali niti jedne ozbiljne komplikacije u smislu tetanusa, infekcije, trovanja i slično. Pojedinim bolesnicima nismo dali nikakve šanse, ali oni su ipak preživjeli, istaknuo je.

Značajnu ulogu u tim vremenima odigrao je i treći po redu predstavljač, doktor Ivan Bagarić, koji je, među ostalim, kazao:

– O svemu ovome o čemu autor piše u svojoj knjizi i Tomislavgrad je odigrao važnu ulogu, odnosno njegovi ljudi. Ako se vratimo na ratne godine, prisjetit ćemo se da smo ovdje organizirali sanitetski stožer, organizirali smo i 15 ratnih bolnica koje su zbrinule tisuće ranjenika. Ratna bolnica u Novoj Biloj bila je jedna od njih, a Ivo je napravio poveznicu te bolnice i vukovarske i pokazao kako se unatoč svemu zlu s kojim se susrećemo mi ljudi pronađe i svijetla i dobra. Sve ovo što smo mi večeras kazali nije s ciljem da mi budemo važni, nego s ciljem da se više nikada takvo zlo ne dogodi. Prevencija svih prevencija je prevencija rata, rat pod svaku cijenu treba spriječiti i tko god pročita Lučićevu knjigu neće nikada takvo što poželjeti.

Na koncu večeri prisutnima se obratio i sam autor koji je govorio o razlozima nastanka knjige. Zahvalio je svim prisutnima, kao i onima koji su pomogli da knjiga ugleda svijetlo dana, a čestitke je uputio i pripadnicima HVO-a koji na današnji dan obilježavaju 27 godina od svoga osnivanja naglasivši da imaju pravo biti ponosni što su bili pripadnici upravo tih oružanih snaga.

Večer su svojim izvedbama uveličali članovi mješovitoga orkestra Matice hrvatske Tomislavgrad.

Više fotografija u galeriji. 

Jelena Perković/Tomislavcity