cof

Sinoć je u hotelu Tomislav u Tomislavgradu održana utemeljiteljska skupština Udruge vinara i vinogradara “Naš trs” Tomislavgrad. Skupštini je nazočilo 17 članova koji su već podigli svoje vinograde ili to planiraju uraditi. Za predsjednika Udruge izabran je pionir vinarstva i vinogradarstva u Tomislavgradu, gosp. Marko Baković Kosalj iz Mokronoga.

Mnogi Duvnjaci, a posebno ljudi iz tradicionalnih vinarskih krajeva postavit će pitanje odakle vinogradi i vino u Tomislavgradu. Upravo oko toga se vodila rasprava i na skupštini i dano je objašnjenje o sortama koje su posađene i koje su se „udomaćile“ na Duvanjskom polju i okolnim brežuljcima. Iako su duvanjskim vinogradarima ove činjenice itekako poznate, dodatna objašnjenja su potrebna. Jedan od nazočnih, fra Jozo Radoš Đoka, pitao je kako objasniti prijatelju iz Dalmacije da je vinograd na Duvanjskom polju sasvim normalna pojava, a ne silovanje zemlje, kako je tvrdio njegov prijatelj? Zamolio je i predsjednika Marka Bakovića Kosalja da mu nabroji sorte koje su zasađene i najbolje podnose duvanjsku klimu. Redoslijed sorti je sljedeći: traminac, palava, chardonnay, pinot crni, sauvignon, pinot sivi, pinot bijeli, cabernet cortis…

cof

Novoutemeljena Udruga ima nekoliko ciljeva. Najvažniji je razmjena iskustava i educiranje članova koji tek počinju s podizanjem vinograda. Bitan zadak je i stvoriti komunikacijske kanale kako bi svi članovi dobili pravovremene informacije o zaštiti i sredstvima za zaštitu vinograda. Također, treba razmišljati i o zaštiti  brenda duvanjskih vina. Kako reče predsjednik Udruge, potražnja za duvanjskim vinom je tolika da bi se samo u Zagrebu moglo prodati vino dobiveno sa svih do sada posađenih 20.000 loza, kada bi sve došle na rod. Inače, Tomislavgrad se može pohvaliti s 15 vinograda i oko 20.000 loza.

Na skupštini su izabrana i tijela Udruge.

Predsjedništvo čine: Marko Baković Kosalj, Ivica Dilber, Marko Baković Akan, Mate Pačar i Ante Topčić Top.

Nazdzorni odbor: Ivica Čeko, Mirko Tomić, Mićo Šarac, Jerko Kelava i Marko Kovčo.

Sud časti: Mirko Perić, Lovre Čuić, Krešo Kelava, Jurica Musić i Ivica Klarić.

Našem trsu i duvanjskim vinogradarima želimo puno uspjeha u radu, rodne vinograde i kvalitetnu kapljicu na stolu!

 

Tomislavcity