U izvedbi glumaca Dramske udruge Proložac, večeras je u kinodvorani tomislavgradskoga KIC-a odigrana kazališna predstava „Veronikin rubac“ u režiji Marijana Grbavca i prema istoimenoj knjizi koju je napisao franjevac Ante Marić.

Kao što je već ranije rečeno, fra Ante ovim djelom proširuje biblijsku predaju te pokazuje što su mogli osjećati i proživljavati likovi koji se tek usputno spominju u Evanđeljima – Veronika i Šimun Cirenac. Radnja je obogaćena i pričom o djevojčici Ester koja na čudesan način dobiva najljepši dar…

Predstava se sastoji od četiri dijela. U prvom je dočaran susret Veronike i Šimuna koji su radosno govorili o svojim susretima s Isusom, dok im se u drugome dijelu pridružuje Marija Magdalena donoseći radosnu vijest o praznome grobu i Kristovom uskrsnuću.
U trećem dijelu pojavljuje se slijepa djevojčica Ester koja u svome snu sanja kako je progledala dotakavši Veronikin rubac. Na kraju, u četvrtome dijelu, slijepa djevojčica po imenu Estera progleda nakon što je stavila Veronikin rubac na lice i zamolila Isusa da progleda. Dok se odvija ozdravljenje – jedna se glumica spustila iz publike i otpjeva pjesmu Milost

Ovaj korizmeno-uskrsni igrokaz u Tomislavgradu nije privukao odveć publike i nismo navikli na polupaznu dvoranu. U isto vrijeme u Tomislavgradu je večeras upriličena promocija romana “Bezimeni” Srećka Marijanovića. Možda su dva kulturna događaja u isto vrijeme i na istome mjestu razlog slabije posjećenosti. U svakome slučaju, ovo može biti tema o kojoj bi organizatori ovakvih i sličnih događanja ipak trebali malo više voditi računa.

Tomislavcity

Foto: Krešimir Parlov/Tomislavcity