Proteklih dana značajno se povećava broj zaraženih korona virusom u HBŽ. U mjerodavnim zdravstvenim ustanovama povećan je broj PCR i antigenskih testiranja.

U tomislavgradskom Domu zdravlja doznajemo da je samo od 16. kolovoza do danas antigenskim testovima potvrđeno 100 aktivnih slučajeva, dok je od 12. kolovoza zaključno s jučerašnjim danom  obavljeno 58 PCR testiranja, od kojih je kod 33 osobe potvrđena zaraza korona virusom.

Da je stanje zabrinjavajuće potvrđuje i podatak da se u COVID ambulanti Doma zdravlja svakodnevno u prosjeku opservira od 30 do 40 pacijenata.

Kako je za Radio Tomislavgrad izjavila ravnateljica ove ustanove dr. Ivanka Živković među zaraženima su i pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Zbog komplikacija uzrokovanih zarazom trenutno je s područja naše općine hospitalizirano 10 osoba, većina u Livnu, a nekoliko njih u Mostaru i Splitu, dok su dvije osobe u međuvremenu preminule.

A zbog izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije, iz tomislavgradskoga Doma zdravlja pozivaju građane na oprez i pridržavanje svih propisanih zaštitnih mjera (držanje distance, nošenje maske u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance, kao i često i temeljito pranje ruku).

Također mole pacijente koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kao i pacijente sa simptomima karakterističnim za COVID 19 ili gripu, poput kašlja, kihanja ili otežanog disanja da se jave u COVID ambulantu Doma zdravlja ili da prije dolaska u Dom zdravlja telefonski kontaktiraju nadležnu Službu radi poduzimanja zaštitnih mjera i dogovore dolazak s liječnikom koji će procijeniti i potrebu testiranja na COVID 19.

RTG/TC