Stariji su se podsjetili na narodne priče i pjesme u kojima je opjevan Mijat Tomić…

Jučer je u Salzburgu, u crkvenoj dvorani na Lehenumu, prikazan film „Hajduk“. Film je snimljen po  istinitome događaju, a prema ideji i izvedbi duvanjskoga bračnog para Marije i Branka Perić. Riječ je o amaterskome filmu o hajduku Mijatu Tomiću koji je živio u 17. stoljeću i pobunio se protiv turske sile. Organizator ovoga događaja je Ilija Sliško Tući koji je uz potporu svoje obitelji ovom prigodom pripremio i bogat domjenak. 

Prije početka „Hajduka“ brojnu publiku je pozdravila i ukratko predstavila film nastavnica Hrvatske dopunske škole u Salzburgu Mirjana Kukavica. Gostima se obratio i sam autor Branko Perić. Ispričao je kako je nastao film, koji su im planovi za budućnost te najavio snimanje filma o Divi Grabovčevoj. Na kraju svoga izlaganja zahvalio se Sliški i svima koji su na bilo koji način pomogli te omogućili prikazivanje „ Hajduka“ u Salzburgu.

Reakcije publike na kraju filma su bile pozitivne. Kako saznajemo u razgovoru, svatko je film doživio na različit način. Stariji su se podsjetili na narodne priče i pjesme u kojima je opjevan Mijat Tomić, a čitali su ih kao djeca. A oni nešto mlađi, kao i oni što ne potječu iz duvanjskoga kraja, mogli su barem nakratko vidjeti kako se živjelo u vrijeme turskih osvajanja. Svi su bili oduševljeni filmom, glazbom, ali i ljepotom Duvanjskoga polja te planina Vrana i Čvrsnice.

Iako je ulaz u dvoranu bio besplatan, nazočna pulika je svojim dragovoljnim prilozima pokazala da podržava obitelj Perić i njezin daljnji rad. Nakon filma mnogi su  u ugodnome razgovoru, uz domaću mezu i piće, ostali do kasno u noć.

 

Mirjana Kukavica/Tomislavcity