U Njemačkoj je na snagu stupila odredba po kojoj su cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus oslobođeni nekih protuepidemijskih mjera. Za njih više ne vrijede ograničenja kontakata u privatnom sektoru ni ograničenja kretanja noću koja su uvedena na područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100 te neće morati u karantenu nakon povratka iz inozemstva. Izuzetak su oni koji se vraćaju s područja s tzv. virusnim varijantama. Oslobođeni su i obveze testiranja kod uslužnih djelatnosti, poput nekih trgovina i frizera.

Hrvatska se nalazi na listi zemalja koje se stanovnicima Njemačke preporučuju za odlazak na odmor.

Naime, njemački mediji veći drugi tjedan zaredom objavljuju listu zemalja u koje se iz Njemačke može putovati na odmor. Još prije tjedan dana Hrvatske na toj listi nije bilo. To se promijenilo na listi objavljenoj u nedjelju, 9. svibnja.

Odmor unatoč pandemiji!

Sve je više ljudi koji su primili prvo cjepivo, broj novozaraženih pada, neke europske zemlje polako, ali sigurno počinju popuštati mjere i već za blagdan Duhova očekuju turiste. Njemački RTL.de je objavio listu zemalja u kojima je odmor moguć unatoč pandemiji i uglavnom postojećim upozorenjima o putovanju te koja se pravila primjenjuju na turiste u pojedinim zemljama.

Uz Belgiju, Bugarsku, Dansku, Francusku, Grčku, Italiju, Maltu, Nizozemsku, Austriju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Švicarsku, Slovačku, Španjolsku, Češku, Tursku, Mađarsku i Cipar među zemljama koje se preporučuju za odmor našla se i Hrvatska.

Njemački RTL piše kako u Hrvatskoj hoteli primaju goste, otvorene su terase restorana. Obvezno je nositi zaštitnu masku u javnim zatvorenim prostorima i izvan njih gdje god se ne može održavati međusobna udaljenost od 1,5 metra. Do 3. svibnja 17,5 posto stanovništva primilo je prvu dozu cjepiva.

– Oni koji ispunjavaju uvjete za prijavu mogu otići na odmor u Hrvatsku. Za ulazak u Hrvatsku stanovnici Njemačke trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata, negativni test antitijela koji nije stariji od 48 sati, potvrdu da su preboljeli Covid-19 ili dokaz o cjelovitom cijepljenju (drugo cijepljenje mora biti prije najmanje 14 dana). Nema dodatnih zahtjeva za kontrolu tijekom boravka u Hrvatskoj. Privilegije za cijepljene osobe postoje samo prilikom ulaska u zemlju – piše njemački RTL.

HRT/Fenix-magazin/RTL/Tomislavcity