Udruga Lug – Poljica u nedjelju, 14.8.2022. godine na Zidinama – livadi ispod sela, organizira tradicionalnu “Lušku feštu“. Pozivaju sve Lužane, luške zetove i sve prijatelje Luga i Lužana da nazoče ovoj, po mnogo čemu, posebnoj fešti.

I ove godine, uz dobru zabavu i obilje jela i pića, na rasporedu su tradicionalne narodne igre.

Posebna atrakcija “Luške fešte” je biranje kneza. Podsjetimo kako izgleda izbor kneza.

Tijekom dana predstavnici četiri loze Stanića: Antića, Brkića, Mijića, Šoljaka i svih ostalih kao petih, izaberu svoje predstavnike – male kneževe koji se na vrhuncu fešte okupe u krug, polože svoje koparane i počinju s glasovanjem. Mali knez, koji prvi skupi tri glasa, odnosno tri kamena na svome koparanu, postaje novi luški knez. Nakon što voditelj glasno uzvikne: “Imamo kneza!“, slijedi 27-minutni govor novoizabranog kneza (kako je bilo, kako je sada i kako će biti), a potom i darivanje kneza. Dariva se u stap, a knez mora koristiti mećaju kako bi svi darovi stali u stap. Naravno, iz prikupljenih sredstava knez plati sve troškove fešte i zdrav uđe u svoju godinu vladavine, a višak novca pripada Udruzi Lug-Poljica koja sredstva usmjerava za izgradnju spomen doma i spomen parka pored groblja spaljenih na Lugu.

Lužani su imali velika očekivanja glede pronalaska kneginje i ženidbe sadašnjega kneza, Ivice Stanića Brka, ali još ništa… Malo je dana ostalo do kraja njegove vladavine, a nada umire posljednja…

Aktivnosti i program počinju nakon nedjeljne svete mise, a organizatori i oni koji rade na pripremi fešte na svojim su pozicijama već od ranih jutarnjih sati.

Treba doći, vidjeti i uživati.