U organizaciji GSS-a u BiH i Hercegbosanske županije u subotu, 10. ožujka, u Livnu bit će održana “Savezna zimska vježba spašavanja i traganja”. Pročelnik stanice GSS-a Hercegbosanske županije Marino Vidović kazao je Feni kako je okupljanje svih sudionika i predstavnika gorskih službi spašavanja predviđeno najkasnije do 10 sati ispred Srednje strukovne škole Livno te da potom, nakon kraćeg brifinga, slijedi zajednički polazak na vježbu.

”Mjesto aktivnosti je prijevoj Vaganj cca 25 kilometara od Livna, gdje će se vršiti vježba po radionicama, a nakon toga krećemo u akciju… spašavanja”, kazao je Vidović.

Nakon završetka spomenutih aktivnosti, održat će se nekoliko prezentacija i filmova o lavinama i spašavanju u zimskim uvjetima. Ranije je, točnije prije dva mjeseca, u organizaciji Saveza gorskih službi spašavanja u BiH održan tečaj spašavanja i traganja – SAR, koji su uspješno završila 33 polaznika. Kroz SAR obuku, ističe Vidović, dosad je prošlo preko 250 ljudi, s tim da je u Livnu po prvi put bilo organizirano i polaganje za zvanje spašavatelja tragača koje je uspješno položilo deset spašavatelja iz GSS-a Hercegbosanske županije.

Za sve ekipe koje na vježbu dolaze dan ranije iz drugih mjesta, osiguran je smještaj.

 

GSSuBiH