Protekle subote je u Kufsteinu (Tirolu), održana prva „Večer hrvatske tradicije i kulture“.

Organizatori ove večeri su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Kufstein iz Kufsteina. Oni su uz potporu svojih obitelji, kao i članova crkvenoga zbora uspjeli privući na zabavu više od pet stotina gostiju tako da je dvorana Quartier bila prepuna. Pripremili su bogat kulturno zabavni program koji je uspješno vodila mlada djevojka iz Tomislavgrada Magdalena Gudelj.

Na samom početku nazočne je pozdravio predsjednik društva . Gostima se obratio i fra. Kristian Montina , a prije večere molio je fra. Mirko Bobaš. Svojom nazočnošću zabavu su uveličali i posebni gosti. Savjetnik predsjedavajućeg predsjedništva BiH Tugomir Čuljak , članica gradskog vijeća u Kufsteinu Birgit Obermüller, kao i voditelj Hrvatske katoličke misije u Innsbrucku Mario OršolićKulturni dio programa započeli su domaćini, KUD Kufstein, izvodeći kola zapadne Hercegovine. Društvo je osnovano prije dvije i pol godine i broji trideset članova. Imaju grupu zaduženu za pjevanje i onu za ples. Za nastupe ih priprema sam predsjednik društva Marinko Zovk . U Austriju je došao prije pet godina iz Širokog Brijega gdje se dugo godina bavio folklorom kao i njegova cijela obitelj. On je to svoje bogato iskustvo i znanje prenio na mlade u Kufsteinu gdje plešu kola i plesove iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Veliku potporu njihovom radu dao je i župnik Kristijan Montina koji im je dao crkvene prostorije gdje mogu vježbati i pripremati se za nastupe.

Nakon domaćina nastupili su HKUD Posavina i HKUD Croatia iz Innsbrucka te KUD Hajduk iz Schwarza. Pravo oduševljenje izazvao je nastup KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice koji su izveli plesove iz brodsko posavskog kraja. U programu je sudjelovao i guslar Pero Rotim. Na kraju kulturnog dijela programa svi sudionici su zajedno otpjevali pjesmu Marka Perkovića Thomsona „Lijepa li si“. Za glazbeni dio večeri odgovorni su bili članovi tamburaškog sastava Dukati iz Širokog Brijega, a goste je svojim pjesmama zabavio i legenda tamburaške glazbe Šima Jovanovac.


Osim zabavnoga, ova večer je imala i humanitarni karakter. Organizatori su u suradnji sa fra. Kristianom Montinom odlučili dio prihoda s ove večeri donirati karitativnoj organizaciji „Kruh svetog Ante“. Djelovanje ove organizacije je rašireno po cijeloj hrvatskoj i BiH i ima za cilj pomoći siromašnima i potrebitima kroz razna djelovanja. Oni su odlučili pomoći gradnju kuće jednoj siromašnoj višečlanoj obitelji o kojoj već brine ova humanitarna organizacija. Ovu akciju podržala je i slikarica Ružica Galić koja je imala izložbu svojih slika i sav novac donirala u iste svrhe kao i organizatori.

Gosti su osim u dobroj zabavi uživali i u večeri koja je bila poslužena za sve, a svojim dragovoljnim prilogom podržali su ovu akciju organizatora. Članice crkvenog zbora i majke folkloraša pripremile su razne ukusne kolače. U dobroj zabavi i odličnom raspoloženju ostalo se do kasno u noć. Domaćini su sa svojim gostima iz Domovine nastavili druženje i u nedjelju, najprije su se okupili na svetome minsom slavlju, a kasnije na zajedničkome ručku nakon čega su zapjevali i zaplesali u crkvenim prostorijama.

Medijski pokrovitelji večeri bili su: Večernji list Fenix magazin te Hrvatski radio, a zahvaljujući brojnim sponzorima bila je i bogata tombola. Organizatori ove prve „Večeri hrvatske tradicije i kulture zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli te omogućili da ova zabava bude uspješna , a nadaju se da će postati i tradicionalno okupljanje Hrvata ovoga dijela Austrije.

Mirjana Kukavica/Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.