Bude li sve išlo prema planu, prvoga srpnja i na policama i pri online kupnji cijene će biti istaknute u kunama i eurima.

Pri čemu će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominantnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna, kazao je za HRT Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama, izvijestila je Silvana Skočajić.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena.

U niti jednom slučaju od danas pa da kažem do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparentnost prema stranim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

Da će moći vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekakve strašne eksplozije sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla bogu iza nogu, kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Zbog toga će, kažu, cijene već sada rasti dok ih trošak zamjene dviju valuta toliko ne zabrinjava. S druge pak strane veliki sustavi maloprodaje imat će velike troškove.

Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u eurima, sigurno više od milijun eura.

Inače Ministarstvo gospodarstva RH u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune eurom koje će biti dostavljene svim gospodarstvenicima.

Jabuka.tv