Jučer je Matica hrvatska Grude okupila ogranke iz Čitluka, Imotskog, Posušja, Širokog Brijega i Tomislavgrada, a u programu je sudjelovao i domaći ogranak Matice hrvatske Grude, a sve u povodu blagdana svete Kate, zaštitnice župe koja se slavi 25. studenoga, pišu grude.com.

Program je vodila Ivana Bošnjak, a u njemu su govorili uvaženi gosti, pisci, matičari…

Gruđanka Andrijana Mlinarević Cvetković predstavila je svoju i slikovnicu svoje kćeri Magdalene pod nazivom Mjesečar. Dok je prof. Mlinarević Cvetković govorila, Magdalena ju je strpljivo slušala i upijala svaku majčinu riječ.

Slavo Antin Bago koji neumorno stvara i u 80-oj godini života predstavio je “Ukras života” i još neke svoje knjige, te je najavio nove, a govorila je i Stela Dumančić Čuturić, akademska slikarica koja je pomogla Bagi u uređivanju knjiga.

Govorio je ispred ogranka u Posušju Blago Kovač, ispred Širokog Brijega Gojko Jelić, te književnik Andrija Zeljko koji je predstavio svoju knjigu “U ono vrijeme“, predstavljena je i knjiga “100 godina nogometa u Tomislavgradu” autora Ešrefa Selimovića i Mate Kelave.

Večer su svojim glasovima uljepšali članovi pjevačkog i folklornog ansambla Matice hrvatske Tomislavgrad.

Nazočnima se obratio i sam Mario Bušić, prvi čovjek Matice hrvatske Grude i neumorni kulturni djelatnik.

Programu su nazočili grudski načelnik Ljubo Grizelj i grudski župnik fra Stanko Pavlović koji su dobili najviše pozdrava i čestitki s obzirom da je u središnjoj župi blagdan svete Kate, zaštitnice Gruda.

Za kraj, u Grudama je bio i naše gore list, član Predsjedništva Matice hrvatske, te gospodarski tajnik Damir Zorić. Zorić je u svom govoru pozvao matičare da se više druže i djeluju zajedno. – Ovdje se sjetim riječi pokojnog akademika, profesora Katičića koji je govorio da mu je uvijek lijepo doći u Hercegovinu da vidi kako se s ove strane granice više voli Hrvatska, nego s one. To je još jedno malo hrvatsko čudo – kazao je Zorić istaknuvši da hrvatski narod nitko ne može podijeliti. – Stara, drevna župa Imota nikad nije čitava bez Gruda i Posušja. Naša prva župa bila je u Prološcu. Granica nas nikad neće podijeliti. Ja znam da vi upirete pogled prema Zagrebu i prema onom što se zove hrvatska kultura, ali budite svjesni da će naš identitet ovdje opstajati koliko bude rastao iz onog sjemena koje je ovdje posijano. Ovdje u Hercegovini njegujte hrvatsku riječ, našu domaću ikavicu, svoj jezik, kulturu, svoje velikane i svoje najobičnije ljude jer bez njih ni tih velikana ne bi bilo.

Više fotografija pogledajte na grude.com.