Procjenjuje se da političke stranke u Bosni i Hercegovini godišnje iz proračuna svih razina vlasti iscrpe oko 20 milijuna maraka. Najviše novca dobiju iz entitetskih proračuna, a njihov rad financiraju čak i lokalne zajednice. Zenica, Visoko, Ključ i Gornji Vakuf tu praksu su prekinuli, piše BHRT.

Donji Vakuf je jedna od malobrojnih lokalnih zajednica iz Federacije koja više neće financirati rad političkih stranaka iz proračuna. Uvjereni da se novac može i korisnije potrošiti, općinska uprava odlučila je 25 tisuća maraka preusmjeriti studentima.

”Ako se pretvori u stipendije, to je 25 novih studenata. Prvo je razmišljanje moje bilo da potrošimo pare u pametnije svrhe, je li to infrastruktura, stipendiranje studenata, kultura, sport, jer i ja mislim da je to kvalitetnije nego financirati političke stranke”, kaže načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić.

Građani pozitivnim ocjenjuju ovaj potez, ali tek manji broj njih vjeruje da će i druge općine i gradovi slijediti ovaj primjer.

Za razliku od lokalnih zajednica, ukidanje financiranja političkim strankama na višim razinama vlasti, entitetskom i državnom nije moguće. U Transparency internationalu tvrde da više od financiranja zabrinjava što nema kontrole potrošenog.

”Da li se svrsishodno troše, da li se troše u ono za što su namijenjena je li ili postoje sada tu i neki drugi vidovi troškova koji možda nisu niti zakoniti ili odlazi u ruke pojedinaca kojima ne bi trebale odlaziti. Imali smo već dosta primjera sa političkim strankama na koji način su se zloupotrebljavala sredstva”, ističe Ivana Korajlić iz ove organizacije.

Dok javnost hvali smjelost i socijalnu osjetljivost lokalnih zajednica koje su uskratile novac političkim strankama, neki njihov potez smatraju populizmom, zato što to nije trajno rješenje i što svaka nova vlast uglavnom prvo poništi odluke svojih prethodnika, piše BHRT.

bljesak.info