U Federaciji BiH (FBiH) moratorij na otplatu kredita do 17. travnja zatražilo je 13,5 posto klijenata banaka, odnosno 23.751, od kojih su 90 posto fizička lica, a 10 posto pravne osobe, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH.

Direktor Agencije Jasmin Mahmuzić rekao je da su banke u FBiH do sada odobrile 7.333 zahtjeva klijenta, da su samoinicijativno dale moratorij na kredit za dodatnih 11.570 klijenata, te doda da je riječ o iznosu od oko dvije milijarde KM.

Prema njegovim riječima, moratorij na otplatu kredita uglavnom su tražile tvrtke koje se bave ugostiteljstvom, hotelijerstvom i trgovinom, a kod fizičkih osoba najčešće je riječ o nenamjenskim kreditima.

Mahmuzić je istaknuo kako procjenu za tvrtke vrše banke na osnovu dokumentacije, dok je za fizičke osobe ta procedura mnogo jednostavnija, jer nije potrebna analiza već samo uvid u osobni dosje klijenta, da bi se utvrdilo gdje radi i koliko je ugrožen.

“Nema prinudne naplate za kašnjenje dok se ne riješi ova situacija, a banke koje budu kršile instrukcije biti će strogo kažnjene. Nudi se mogućnost moratorija do šest mjeseci, a ako se pandemija produži, može se produžiti i rok”, rekao je on.

Mahmuzić je pojasnio da rata kredita ostaje ista, samo se produžuje rok otplate, te dodao da se kamata ne smije povećavati, niti se smiju naplaćivati zatezne kamate, prenosi TV N1.

Prema njegovim riječima, banke prate stanje svojih klijenata i u slučaju da klijent sada može platiti kredit, a dogodi se da ubuduće to ne bude u mogućnosti raditi, imat će pravo da aplicira za moratorij otplate naknadno.

livnovine.com