U povodu 30. godišnjice pogibije prve žrtve u Domovinskom ratu redarstvenika Josipa Jovića danas su u njegovom rodnom Aržanu položeni vijenci na  njegov grob  te postavljen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će nositi njegovo ime.

– U spomen na Josipa Jovića u Aržanu počinjemo izgradnju Memorijalnog centra od 324 četvornih metara površine koji će stajati više od četiri milijuna kuna, a Vlada je odlučila s 1,5 milijun kuna poduprijeti izgradnju tog centra,” rekao je podpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom položio kamen temeljac za taj centar.

Medved je naglasio da je Josip Jović ostavio dubok trag u hrvatskom nacionalnom biću te će Memorijalni centra u Aržanu svojim sadržajima prenositi budućim naraštajima istinu o njemu i Domovinskom ratu.

Rekao je kako će Memorijalni Centar “Josip  Jović” u Aržanu biti dio kataloga u kojem su  Memorijalni centar Dolimovinskog rata u Vukovaru i srodne  takve ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu. Dodao je kako će Memorijalni centar “Josip Jović” u Aržanu posjećivati učenici iz cijele Hrvatske da bi vidjeli gdje je rođen i odrastao junak i prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović

“Ovaj Memorijalni centar  bit će svjetionik imenu Josipa Jovića i Domovinskom ratu,” poručio je ministar Medved.

Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako je obveza i dužnost da se u  čast junaku i prvoj žrtvi Domovinskog rata Josipu Jovići izgradi Memorijalni centar.
Predviđeno je da izgradnja centra traje 36 mjeseci ali, kako je rečeno, vjeruje se da će  izgradnja završiti i znatno ranije.

Ministar Medved predvodio je izaslanstvo koje je na grobu Josipa Jovića u Aržanu položilo zajednički vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

U ime predsjednika Republike Zorana Milanovića vijenac je položio njegov izaslanik, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.

Vijence su položili i obitelj Josipa Jovića, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Općine  Aržano te predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine, prenosi Hina.