”Stanovnici Tomislavgrada su upoznati sa svojom kulturnom baštinom, ali kada se sve nađe na istom mjestu ljude podsjeća na bogatstvo koje imamo”, rekao je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin za Bljesak.info prilikom premijere putopisnog dokumentarnog filma ”Kulturna ruta bećarca i gange” autora Alena Kocića u kinodvorani KIC-a u Tomislavgradu.

Film je sniman na području Pleternice (Hrvatska) i Tomislavgrada, a prikazuje ljude, običaje, kulturne i turističke znamenitosti tih dvaju gradova.

Vukadin je za Bljesak istaknuo da će film biti prikazan na više međunarodnih festivala te da je namijenjen turističkoj promociji grada i povezivanju nematerijalne baštine, kako bećarca u Pleternici tako i gange u Tomislavgradu.

Film je nastao je u sklopu zajedničkog projekta prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange” tih gradova u vrijednosti 2,35 milijuna eura, a koji se sa 85 posto sredstava financira iz europskih fondova programom Interreg – IPA CBB Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

”Nastavak istog projekta postoji u planovima, ali ovisi o tome hoće li ga Europska unija prepoznati kao vrijednog financiranja”, naglasio je Vukadin.

Ravnateljica KIC-a Danijela Papić istaknula je i važnost prikazivanja filma u Berlinu što je iznimna prilika da se predstave turistički potencijali Tomislavgrada gdje se lokalnom stanovništvu otvara mogućnost prodaje njihovih proizvoda i usluga na kućnom pragu.

U sklopu istog projekta u Pleternici je izgrađen središnji gradski trg s muzejom bećarca, a u Tomislavgradu Trg gange i hajdučke družine koji su kao takvi ušli pod zaštitu UNESCO-a.