Djelatnici MUP-a Hercegbosanske županije sukladno odredbama članka 234. stavak 5 Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine podnijeli Županijskom tužiteljstvu HBŽ-a u Livnu posebno izvješće protiv tri državljana Republike Turske (rođenih 1986., 1974. i 1990. godine ), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ‘Prijevare’ iz članka 294. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, MUP je zaprimio prijavu od osobe iz Livna da je tijekom 2021. godine na društvenoj mreži Facebook stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja se predstavila kao izbjeglica koja živi u Damasku (Sirija) u kampu već duži niz godina, te je izrazila želju da bi željela imati krov nad glavom.

U tim kontaktima prijavitelj je saznao da postoji određena organizacija koja se bavi izvlačenjem izbjeglica iz izbjegličkog kampa, te da se mora uplatiti novac za samo izvlačenje, što je on u početku odbijao, ali nakon što mu je ista obećala da se doći u Livno, odlučio je izvršiti uplate novca (uplata je bila u četiri navrata).

Provjerom, preko mjerodavnih službi Republike Turske, utvrđeno je da su državljani Republike Turske (rođeni 1986., 1974. i 1990. godine) podizali novac koji je prijavitelj uplaćivao, te tako opisanom djelatnošću počinili kazneno djelo ‘Prijevare’ iz članka 294. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, navedeno je u priopćenju MUP-a HBŽ-a.