Dvadeset i dvoje migranata, uglavnom iz Sirije, danas popodne vraćeno je u Salakovac, odakle su preko Mostara došli do Livna u pokušaju da se domognu Hrvatske. Prva riječ odraslima koju izgovore je „Kroejša“. Oni samo žele preko Hrvatske dalje na Zapad.

U vraćenoj skupini migranata, uglavnom mlađih ljudi i žena, je i desetero djece od kojih je nekoliko sasvim malih. Budući da su bili u lošem stanju, troje djece primilo je infuziju u livanjskoj bolnici. Koliko je zbrke u BiH u vezi s izbjeglicama, posvjedočila je i činjenica da se čak nije ni znalo tko treba platiti 54 KM za infuzije koliko im je traženo na Odjelu pedijatrije.

Svi su se osjećali nemjerodavnima, od bolnice do lokalnih, županijskih i državnih tijela, u situaciji kad je desetak specijalaca dežuralo pored izbjeglica na autobusnom kolodvoru dok se ne vrate djeca s infuzije kako bi ih  kombijima IOM-a prebacio u Salakovac, piše Dnevni avaz.

Ovu skupinu izbjeglica obišlo je i izaslanstvo MIZ Livno, a među njima je bio i livanjski imam Edin ef. Alić iz Bratunca, koji je kao dijete u posljednjem ratu, nakon što mu je ubijen otac, s majkom, nešto starijim bratom i ostalim Bratunčanima i Srebreničanima bježao prema Tuzli.

Posljednjih dana svakodnevno se na kolodvoru može vidjeti po nekoliko arapskih izbjeglica, a zabilježeni su slučajevi njihovog hvatanja na Dinari od Granične policije Hrvatske i BiH.

Dnevni avaz/Tomislavcity