I ove godine, 29. put od osnutka, na prigodnoj proslavi okupili su se pripadnici 2. voda 1. satnije 1. bojne Brigade kralja Tomislava, u narodu poznati kao “Black Eagles” ili “Crni orlovi“. Ovogodišnje druženje, koje je održano na obroncima Ljubuše, posvećeno je trojici pripadnika postrojbe preminulih u posljednju godinu dana: Jozi Periću – Jozini, Ivici Mioču – Iki i Zoranu Žiliću. Bila je to prilika da se prisjete i drugih preminulih pripadnika postrojbe. Gotovo zastrašujuće djeluje podataka da je čak 8 pripadnika ove postrojbe umrlo od završetka rata do današnjih dana.

Ovi ratnici, okupljeni 1992. godine, neki kao tek punoljetni dečki, drugi malo stariji i iskusniji, nakon što su prošli sva ratišta na kojima je bila Brigada kralja Tomislava, kasnije i 79. domobranska pukovnija, odlučili su održati svoje prijateljstvo i u miru. Zbog toga i ova jednodnevna druženja protiču u dobrom duhu u kojem ne nedostaje ratnih tema, pjesme i dobrog humora ispričanog uz vatru, kao nekada u ratno vrijeme.

Svim pripadnicima navedene postrojbe želimo dobro zdravlje i još puno ugodnih i veselih druženja kako njihov ratni put i put drugih pripadnika naše brigade ne bi bio zaboravljen.

U nastavku prenosimo i pjesmu Sinovi polja i planina, koju je napisao jedan od pripadnike ove postrojbe Ante Brajko Antek, a posvećena je pokojnim i živim pripadnicima 2. voda 1. satnije 1. bojne.

Sinovi polja i planina

Povijaju se visoki jablanovi,
usnuli su gordi hrastovi.
Niz Duvanjsko Polje
odlaze putovima stazama, znanim,
kroz cvijeće, livadom rosnom…

Prati ih sjećanje
u zamahu ruka
lahor, ponos, tuga…
Odlaze tiho bez jauka,
milujući poljsko cvijeće.
Ne osvrćući se idu… odlaze…

Do podnožja!
Svete Planine!
Kraljevske Gore!
Ishodišta!
K Libu! K Ocu!

Gledat će plavo more
s neba sanjanog,
plavog kao krv njihova,
krv Tomislava, Mijata… Ajduka
krv darovana, krv poklonjena…

K njima spuštaju se
Bijeli anđeli!
U naručju odnose ih Gospodinu..
Gospodinu u vječni spokoj
Tamo gdje je početak, ne kraj..

Ruke u zamahu, ruke na licu…
onih što ostaju, čekajući svoj red…
Suzne oči jecaj tih
za sve vas
s kojima bih
pišem ovaj stih…
molitve iz srca teku
lijući se u jednu rijeku…

Posvećeno pokojnim i živim pripadnicima II. voda
1. satnije 1. bojne Brigade kralja Tomislava

Tomislavcity