Dan planeta Zemlje u tomislavgradskoj OŠ Ivana Mažuranića učenici obilježavaju prigodnim likovnim i literarnim radovima. Ovaj dan je dodatno „slavljenički“ u Srednjoj strukovnoj školi koja je upravo Dan planeta Zemlje odabrala za obilježavanje Dana škole.

– Imat ćemo svečanu sjednicu nastavničkoga vijeća i prigodni domjenak, a sutra ćemo pristupiti akciji čišćenja okoliša, kaže nam ravnatelj ove škole Stanko Čamber.

U Gimnaziji Marka Marulića je pak višestruko slavlje. Uz Dan planeta Zemlje i Dan škole obilježavaju i Dan hrvatske knjige u spomen na 22. travnja 1501. kada je Marko Marulić dovršio prvi hrvatski umjetnički spjev Juditu. Upravo taj događaj naša Gimnazija odabrala je za svoj Dan škole.

Kako doznajemo u Gimnaziji, uz sjednicu nastavničkoga vijeća, ove događaje obilježili su i učenici uređenjem zidnih novina kojim su ilustrirali navedene teme, ali i sudjelovali u akciji čišćenja okoliša.

Prigodno ili ne, ali u svakome slučaju je hvalevrijedna i dobrodošla gesta gimnazijske uprave. Naime, iz ove škole donirali su 146 naslova knjižnici Kulturno-informativnoga centra na čemu im u KIC-u iskreno zahvaljuju.

Podsjećamo da se odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. službeno obilježavan Dan hrvatske knjige u spomen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti.

Svoje najpoznatije djelo Juditu Marulić je napisao na hrvatskome jeziku, odnosno splitskoj čakavštini i štokavštini. Na taj način nagovijestio je jedinstvo hrvatskoga jezika, a djelo se smatra prvim umjetničkim epom koji je ispjevan na hrvatskome jeziku.     

Z.S./Tomislavcity

Foto: Gimnazija Marka Marulića/OŠ Ivana Mažuranića