Rašćani kraj Tomislavgrada već više mjeseci su najveće žarište Q groznice u ovoj općini, javlja BHRT.

Osim bruceloze, jedna od bolesti koja se sa domaćih životinja lako prenosi na čovjeka je Q groznica. Оbje bolesti su prisutne u našoj zemlji, unatoč svim mjerama koje se godinama poduzimaju, prenosi BHRT.

Mnogi će ipak reći da je ta borba deklarativna, a ne stvarna. U prilog tome mogao bi ići i primjer iz Tomislavgrada koji je aktualan. Rašćani kraj Tomislavgrada već više mjeseci su najveće žarište Q groznice u ovoj općini. Torovi u ovom selu su prazni. Stoka je na ispaši, kako ona zaražena Q groznicom, tako i ona do prije nekoliko mjeseci potpuno zdrava.

No, ima li je sada zdrave, veliko je pitanje, budući da je još krajem ožujka ove godine samo u stadu Milovana Radovca utvrđeno da je Q groznicom zaraženo više od sto ovaca i da te ovce i danas nesmetano šire zarazu pašnjacima Tomislavgrada.

O situaciji u kojoj se našao Radovac sa svojim stadom sve inspekcije su na vrijeme bile upoznate, ali ga do danas nijedna od njih nije riješila Q groznicom zaraženih ovaca. U  Upravi za inspekcijske poslove HBŽ-a ističu kako su oni u ovom slučaju svoj posao odradili na vrijeme. Naime, o pojavi bolesti su pravovremeno obavijestili federalnu Upravu za inspekcijske poslove, ali rješenje o uklanjanju Q groznicom zaraženih životinja od nje nikada nije stiglo.

BHRT