Foto: Tomislavcity

Mate Matić, v.d. voditelja Vodovodne službe JKP Tomislavgrad, gostujući u programu Radija Tomislavgrad danas je potvrdio da je 2022. hidrološki izrazito loša čemu su doprinijele manje snježne oborine, te dugo sušno i toplo ljeto. Ipak ističe da je stanje u bušotinma/bazenima na području tomislavgradske općine i dalje zadovoljavajuće, a kao najbolje stanje naveo je vodovod u Šujici.

Iako su nedavne kiše i smanjena potrošnja ublažile situaciju, Matić poziva na daljnju racionalnu potrošnju kako bi se izbjegla eventualna redukcija.

Duvanjski prsten

U fazi je nastavak izgradnje Duvanjskoga prstena. Vodovodni priključci od Mokronoga prema Bukovici su spojeni, a u ovoj godini trebali bi početi planirani poslovi u Petrovićima, Bučićima, Sulića Brigu i Zabrigu.

Matić je mišljenja da bi Duvanjskim prstenom trebalo uvezati i Crvenice čije je izvorište ovom poduzeću vrlo atraktivno i zanimljivo tim više jer nedostaje između 10 i 20 l vode u sekundi što je osobito izraženo u ljetnim mjesecima.

– Studena ima dovoljne količine vode, ali lokalna distribucijska mreža je u lošem stanju. Uz dotrajale cijevi i mali bazen je uzrok što gornji dijelovi toga naselja nemaju i po tri mjeseca vode. No, to je pitanje o kojima se trebaju pozabaviti predstavnici općine jer su za izradu i uređenje te distribucijske mreže potrebna znatna ulaganja, objašnjava Matić. Dodaje i da su Crveničani ranije bili protiv ulaska u Duvanjski prsten, ali da se u zadnje vrijeme takav stav mijenja u korist Komunalnog.

Gubitci i krađa vode

Na području općine Tomislavgrad postoji 5 vodovodnih sustava: Šujica, Duvanjski prsten (Letka, Mandino Selo i Brišnik), Josip Jović, Stipanići i Ostrožac (Rudine s prigradskim djelom). Njihovo održavanje je znatno zahtjevno a nerijetko su zabilježeni i gubitci vode u distribuciji zbog puknuća cijevi. Jedan od najvećih problema je veliki utrošak električne energije budući da se većina bušotina i bunara nalazi na 50 ili više metara dubine. Tu je i učestala krađa vode zbog nelegalnih priključaka.

– U poduzeću razgovaramo o mogućoj nabavci inspekcijske kamere koja se uvlači u glavnu cijev i koja otkriva sve ilegalne priključke. Jednoga dana to ćemo morati riješiti, kazao je Matić ističući da su rigorozne kazne za krađu vode.

Troškove Komunalnom stvaraju i nerijetka oštećenja vodovodnih cijevi pri radovima koje obavljaju građevinske tvrtke kada vrše iskope.

– To nam stvara frustraciju jer moramo prekidati naše radove, povlačiti ljude s terena, a uz to takve situacije stvaraju dodatne gubitke vode i troškove el. energije. Ima tu i naših propusta jer ucrtavanje vodovodnih cijevi ranije nije bila praksa.

Rast cijena i sve veći broj novih priključaka

Matić se dotaknuo i nepopularnoga povećanja cijene vode. Kako stvari stoje, zahtjev za povećanjem vode uskoro će ići prema Općinskome vijeću.

– Voda nije skupa, ali je njezina distribucija. Zadnje povećanje je bilo 2012. U međuvremenu je sve u našem poslovanju poskupjelo. S postojećim cijenama mi dugoročno ne možemo poslovati. Prikazat ćemo sve naše troškove na sekundarnoj, primarnoj i tercijarnoj mreži. Ne bi trebalo biti razloga za neusvajanjem povećanja. Ako JKP Tomislavgrad ode u stečaj, nitko neće imati vode, dodao je Matić.

Ovomu dodajmo da je spomenuto poduzeće prošle godine iscrpilo oko milijun i 600 tisuća kubika vode, a uočen je i daljnji trend rasta zbog povećanja broja objekata, odnosno priključaka na vodovodnu mrežu.

Tomislavcity