Brojni duvanjski kafići već godinama organiziraju pomalo već tradicionalne turnire u beli. Svaki takav turnir privuče veliki broj i igrača i kibicera. No, unatrag dvije – tri godine, bela je dobila konkurenciju u kod nas sve popularnijim pub kvizovima.

Ovaj način natjecanja u znanju nastao je početkom 21. stoljeća u Engleskoj. Prema jednome istraživanju BBC-a, čak 42% pubova na otoku povremeno ili redovito organizira neki vid kviza. Pub kvizomanija se potom brzo proširila po Europi i svijetu tako da se danas već organiziraju europska i svjetska prvenstva.

Prvi pub kviz u Hrvata održan je 2005. u zagrebačkom klubu Booksa, a Hrvatska danas ima i svoj pub-kvizaški savez.

Naš grad, naravno, ni u tome nije mogao ostati izvan trendova. Prvi pub kviz u Tomislavgradu upriličen je pred Božić 2018. godine, organizator kviza bila je Udruga Hrvatska Zvona a sve se odigralo u caffe baru Albatros. Zbog velikog broja prijavljenih ekipa, prvi pub kviz u Tomislavgradu trajao je nekoliko uzbudljivih noći. Pobjednik prvoga pub kviza u našem gradu bila je kongorska ekipa u sastavu: prof. Mijo Tokić, Branko Ivić, Radoslav Radoš i Tomislav Majić, pojačana Ivanom Dilberom Ramcem iz Podgaja.

Nesumnjiv uspjeh prvoga pub kviza u našem gradu dao je naslutiti da bi ova vrsta zabave mogla i u buduće privlačiti brojne Duvnjake, što se, uostalom, u ove tri godine pokazalo točnim. Nekoliko naših kafića, naime, redovito organizira kvizove, pobjedničke ekipe bivaju nagrađene a s domaćim se znaĺcima nerijetko dođu ogledati pub kvizaši iz Kupresa, Livna, Hercegovine i Dalmacije.

Milan Vukadin/Tomislavcity

Foto: Ilustracija/Arhiv