Generacija duvanjskih maturanata 1989./1990. sinoć je u Tomislavgradu upriličila proslavu 31. obljetnice mature. Susret je započeo okupljanjem ispred Srednje strukovne škole, a potom su uz svoje profesore i razrednike: Miju Tokića, Branka Zrnu, Matu Kelavu, Ljubicu Baković i Vinka Banovića, u svoje razrede ušli nekadašnji učenici elektro, strojarske i kemijske struke. Istoj generaciji pripadali su i poljoprivredni tehničari koji su sinoć uglavnom izostali.

Nakon fotografiranja druženje je nastavljeno u salonu „Boškić“, gdje su za dobru atmosferu bili zaduženi članovi Codex benda.

Bio je to uistinu lijep generacijski susret tijekom kojeg su navirale uspomene iz škole i  dogodovštine, tim više jer se neki od ovih ljudi nisu vidjeli od završetka srednjoškolskoga obrazovanja.

Iako su se nadali da bi prošle godine mogli upriličiti jubilarnu 30. obljetnicu mature, u tome su ih omele epidemiološke mjere i zabrane okupljanja. Stoga su radosno iščekivali ovogodišnju priliku za proslavu i koji dan uoči svetkovine Velike Gospe kad ih je najviše u svom duvanjskom kraju.

Uskoro ili već pedesetogodišnjaci, s pokojom sijedom u kosi, prisjetili su se i svojih dragih školskih prijatelja koje su izgubili tijekom rata i proteklih godina, ali i onih koji zbog posla ili drugih razloga nisu mogli nazočiti proslavi.

Dodajmo da je stigla i slavljenička torta koju je za ovu prigodu spravila naša Ljilja Ćosić, a potom su uslijedile i čestitke Mariji Dilber i Mili Zrni koji su zasigurno imali najveće društvo na proslavi sinoćnjeg rođendana.

U nadi da će se na idućoj 35-oj obljetnici, ako ne i ranije, okupiti u još većem broju zaključiše kako se svatko od njih donekle promijenio, samo su njihovi profesori ostali isti.

Z.S./Tomislavcity

Foto: Miro Šumanović i Tomislavcity