Uskrsnu, kako je rekao! Aleluja!

Dragi čitatelji, želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

Najvažnije i najbogatije obrede u crkvenoj godini – obrede Velike subote večeras smo mogli pratiti iz duvanjske spomen – bazilike u izravnome prijenosu Radija Tomislavgrad.

Na početku večerašnje homilije, fra Stipe Rotim podsjetio je na riječi oca Bonaventure Dude: „Smrt nije točka nego dvotočka“.

– Čini mi se da bi bilo najbolje ovu stranicu koju sam spremio ostaviti, ne reći ništa. Iako katkada ponešto otkriju – riječi su manjkave, puno više toga sakriju. Pisanje i govorenje potpuno je u suprotnosti tišini. Mi ljudi volimo pričati, pogotovo oni koji su više školovani. Dapače, pozvani su njegovati talente kojim ih je Bog podario na korist zajednice. Međutim, ponekad dođe čas da treba počiniti od umovanja i prepričavanja. Čas je stigao, taj čas je danas kada se susrećemo sa živim Bogom. Umuknuti, počiniti i odmoriti. Kao Bog. Zašto se odmara? Umorio se. Zašto? Zato što je ovoga puta u ovom stvaranju, restauraciji prvotnoga, uistinu podnio pretešku muku i teret križa. I ne samo to. Podnosi još veći teret i muku koju mu zadaše njegovi. Njegovi ga odbaciše, izdadoše, napustiše. Kakva je to samoća morala biti! Kad nas naši, pogotovo kao u ovoj pandemiji, ostave, zataje. Čas je za odmor, a Isus zove: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti…“ – kazao je fra Stipe.

U propovijedi je istaknuo da je ova tiha i najsvetija noć novi početak, izvor svega, izvor smisla za sve drugo. Betlehemska noć ne bi imala smisla da nema ove jeruzalemske noći.

– Kristovim uskrsnućem smrt prestaje biti točka, ona se preobražava u dvotočku. Naposljetku, cijeli naš život ne bi imao smisla bez ove presvete noći. Zahvaljujući ovoj presvetoj noći mi znamo tko smo i što smo, kako i kome idemo. Poziva nas da pođemo stazom životom i da uživamo radost Njegova lica.

O kako bi bio lijepo kad bi gledali i razmatrali svoj život iz perspektive vazmenoga otajstva – Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Želim da od noćas, od ove najsvetije noći u životu kršćana, sve što budete činili bude prožeto blagoslovljenim vazmenim pogledom, dodao je fra Stipe, zaželjevši svima sretan Uskrs.

Z.S./Tomislavcity