cof

Današnji obred Velikog petka započeo je prostracijom svećenika i poslužitelja te klečanjem u šutnji. Nakon toga uslijedila su čitanja, čiji je vrhunac Muka po Ivanu. Iza homilije izrečena je sveopća molitva kao zaključak Službe riječi.

Prigodnu homiliju u duvanjskoj spomen-bazilici izrekao je župnik fra Slaven Brekalo koji je, između ostaloga, kazao da je židovski sinedrij prije dvije tisuće godina optužujući Isusa nijekao njegovo Božje Sinovstvo. Nisu mu priznali da je Sin Božji te su govorili kako je bolje da jedan propadne za narod nego da cijeli narod propadne. Tako je isto i danas, kazao je fra Slaven i podsjetio na odricanje Europe od njezinih kršćanskih korijena, a najnoviji požar na katedrali Naše Gospe u Parizu se ne predstavlja kao uništenje Božjega hrama, nego kao isključivo spomenika nulte kategorije.

– Požar u crkvi Notre-Dame je samo buktinja koja je odavno već potpaljena od istoga tog sinedrija „Galskih pijetlova“ i bilo je samo pitanje vremena kada će zahvatiti i crkvu Naše Gospe – katedralu Notre-Dame. Jer je taj sinedrij, koji kao žali za katedralom, donio zakon da se 2.800 katoličkih crkava diljem njihove zemlje sruši jer su troškovi restauracije veći od troškova rušenja. Svećenici su mučki deložirani iz tih Božjih hramova na najgnjusniji način da su ih čuvari reda vukli po podu kao životinje, a onda se temeljito prionulo rušenju tih Božjih hramova. U istoj toj zemlji galskih pijetlova koja se diči slobodarskim načinom života pa stalno mantraju onu svoju revolucionarnu sloboda, jedinstvo i bratstvo, samo je u prošloj godini zabilježeno 1063 napada na kršćane, katolike, a na Židove i muslimane zajedno skoro duplo manje napada, ali o tome nitko ništa ne izvještava. I taj broj napada protiv kršćana, katolika, iz godine u godinu je u stalnom porastu na način: oskvrnjuju se križevi; razbijaju se svetohraništa;  bacaju se i uništavaju posvećene hostije;  gaze ih; Gospini kipovi su pretvoreni u prah i pepeo a i u drugim crkvama su podmetnuti požari. Notre-Dame nije prva koja je izgorjela, samo što vas o tome nitko ne izvještava…

U nastavku možete poslušati cjelovitu homiliju fra Slavena Brekala.

Tomislavcity

Audiozapis: Radio Tomislavgrad