Ni jedan narod, kao što ni jedan čovjek, ne vrijedi ništa u svijetu, ako ne vrijedi sebi. Da bi vrijedili sebi i svom narodu moramo sačuvati svoju vjeru i svoju povijest i svoje običaje. Mi ih istražujemo, njegujemo i predstavljamo kroz igru, pjesmu i kroz riječ.

Sinoć smo, (6. kolovoza), u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, imali prilike čuti pjesmu i riječ. Pjesmom su nas oduševili gangaši, članovi Hrvatske duvanjske baštine, neuništivi Bogdo, Mate Borac i talentirani Ilija Sliško. Petra i Klara su očarale publiku izvedbom klasičnih kompozicija na klarinetu i na flauti. Majstori riječi Ante Nadomir Tadić Šutra i Ruža Jolić su svoje domoljubne emocije pretočili u pisme za gusle i pisme koje su pjevali skupa s publikom (Šutra) i uz gusle Ruža, a o njima i njihovim pjesmama, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosna Ivan Baković koji je nazočio promociji bi rekao “riječima o riječima” nadahnuto su govorili “majstori “rijeci “Anita Martinac i Mijo Tokić.

Da bi sve teklo, bez zastoja, poput mirne rijeke, pobrinula se šarmantna voditeljica Mateja Rožanković Dilber kojoj je ovo bio prvi javni nastup u ovoj ulozi. Čestitamo i zahvaljujemo u ime članova Matice hrvatske Tomislavgrad, svim sudionicima u programu.

Mate Kelava/FB

Foto: Ivica Šarac/mandino-selo