U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske, Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke knjižnice iz Mostara i Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu večeras je u kino-dvorani Kulturno-informativnoga centra upriličeno predstavljanje knjige “Američki dnevnik” pokojnoga dr. fra Davida Zrne (1896.-1984.).

Fra David Zrno je rođen u Duvnu 1896. i jedan od najpoznatijih franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije u 20. stoljeću. 1930. je otišao u Sjedinjene Američke Države i ondje, gdje je bio poglavar franjevačke zajednice (1935.-1949.), s manjim prekidima ostao do smrti 1984. godine. Za svojih dugih putovanja po sjevernoameričkom kontinentu vodio je dnevnik u razdoblju od 1930. do 1969. godine, koji je objavljen 91 godinu od početka njegova pisanja i 37 godina od smrti njegova autora.

Knjigu su predstavili prof. Mate Kelava, u ime Matice hrvatske i prof. Zdenka Zrno, u ime obitelji Zrno; fra Ante Marić, u ime nakladnika te dr. fra Robert Jolić, priređivač Dnevnika i autor životopisa pok. fra Davida Zrne. Pročitan je i tekst koji je napisao fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi.

Glazbena pratnja ove večeri bila je prof. Petra Tokić, na flauti a čitav program vodila je prof. Mateja Rožanković Dilber.

Cjeloviti tonski zapis ove lijepe večeri možete poslušati OVDJE:

 

Tekst i foto: mandino-selo.com