Večeras je u punoj dvorani županijske skupštine u Tomislavgradu, s početkom u 20 sati, promovirana sedma stihozbirka “Siguran grm”, autora Mije Tokića. Zbirku je kao nagrađenu knjigu Fondacije za nakladništvo F BiH u veljači ove godine objavila nakladnička kuća Planjax komerc iz Tešnja. O njoj su ovom prigodom govorili: prof. Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, prof. Ivan Baković  i doc. dr. sc. Marko Tokić. Promociju knjige organizirala je Matica  hrvatska Tomislavgrad, a na predstavljanju je nastupio i pjevački ansambl Matice hrvatske Tomislavgrad.

 

Profesor Ivan Baković je o knjizi, između ostaloga, kazao:

– Kao što je Mak Dizdar neke svoje tekstove pisao po uzoru na neke stare tekstove uklesane na stećcima slično i Mijo Tokić ispisuje svoje stihove koje bi svojom sažetošću i univerzalnom istinom mogli biti uklesani na stećak iz davnina.

Profesor Marko Tokić je naglasio kako se radi „o zbirci koja kao i prethodne nosi u sebi pjesme samodostatne i potpune, ali i zrači poetikom pjesnika koji ih okuplja u isto jato pod ovim našim duvanjskim nebom, na našem polju i našoj zemlji…“

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić u svome obraćanju je kazao:

– U čitanju pjesama Mije Tokića treba obratiti pozornost na vodeće motive, ključne pojmove i svrhovite poruke. Pokušajte to sami pronaći prema vlastitoj percepciji. Bit će vam zanimljivo i korisno. Osobno sam pokušao u pjesmama ove knjige pronaći „udarne“ riječi i načiniti jednu pjesmu kojom bih Siguran grm sažeo jezikom autora u jednu cjelinu.

Za sve one koji vole Mijinu poetiku, a njih itekako ima, u nastavku ovoga članka donosimo i nekoliko redaka o njegovoj sedmoj stihozbirci o kojoj je autor ovih dana govorio u programu našega Radija Tomislavgrad.

Kako je autor naveo, knjiga je koncipirana u 4 plus jedno poglavlje.

Prvo poglavlje (“Ovo je moj kam”) sadrži domoljubne pjesme a govore o ljudskoj sudbini i prolaznosti. Asocira na ovo tlo na kojem čovjek živi, na kam-stećak koji je važan element kulturne i opće povijesti našega kraja. Asocijacija je na život na ovom tlu, na ljudsku prolaznost.

Drugo poglavlje  ( “O priči pepelu i fenixu”), sadrži određene novosti u odnosu na ranije autorove zbirke. Govori o književnome stvaranju, prolaznosti, ali i o onomu što ljudska ruka može uništiti te o nečemu što se rađa i što je neuništivo. Spomenuto poglavlje posvećeno je književniku i akademiku Dževadu Karahasanu, a konkretno je inspirirano njegovom knjigom “Što pepeo priča”.

Treće poglavlje Mijine stihozbirke “Siguran grm” –  (“Kad ode čovjek”) posvećene su našim preminulim sugrađanima, književnicima Jozi Mašiću i Petru Milošu. Govore o životu, ljudskoj sudbini, prolaznosti kao i definiciji čovjeka.

Četvrto poglavlje – (“Siguran grm”) sadrži najviše pjesama, a na početku govore o šutnji, dok peto poglavlje (“Dodatak”) s podnaslovima “Žišci” jesu kraće forme i pojedine afo ritmičke pjesmice koje se pojavljuju u nekoliko zadnjih autorovih zbirki, a prema riječima autora moguće je da se jednoga dana pojave kao posebna knjiga.

Na kraju večerašnje promocije Sigurnoga grma, prihodnu zahvalu svima uputio je autor ove stihozbirke prof. Mijo Tokić.

Tomislavcity