Izložba pod nazivom “Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Bosni i Hercegovini etnografske zbirke u Karmelu sv.Ilije” otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu.

Karmelićanin i doktorant etnologije, te veliki zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja naroda ovog kraja Zvonko Martić kazao je kako su nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvati u Bosni i Hercegovini stvarali, čuvali i prenosili kroz svoju burnu četrnaestostoljetnu povijest.

“U etnografskoj zbirci u Samostanu-duhovnom centru ‘Karmel sv. Ilije’ prikupljaju se i čuvaju usmena kazivanja, napjevi, plesovi, predmeti izrađeni raznim tehnikama, odnosno sve što nazivamo nematerijalnom kulturnom baštinom”, istaknuo je Martić.

Ravnateljica Kulturno informativnog centra Danijela Papić podsjetila je da se prema Unescovoj Konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine, u kulturnu nematerijalnu baštinu ubrajaju prakse, prijedlozi, izrazi, vještine kao i svi povezani instrumenti, objekti, umjetni proizvodi i kulturni prostori koje zajednice, skupine, a u nekim slučajevima i pojedinci, priznaju kao dio svog kulturnog naslijeđa.

Nematerijalna baština Hrvata na izložbi je ilustrirana fotografijama velikog formata Jasmina Fazlagića, a predstavljena je i druga nematerijalna baština poput usmene tradicije i izražavanja (govor u okolici Orašje i Bosanskog Šamca, usmena predaja o krunjenje kralja Tomislava na Duvanjskom polju), umjetnost izvođenja (sviranje uz tamburu, šargiju i violinu, seoski polifoni oblik pjevanja „u tri”, pjevanje uz tepsiju), društvene prakse (hodočašće Gospi Olovskoj, pohod Divi Grabovčevoj), rituali i svečani događaji (ljubljenje križa i Isusovog groba u Oštroj Luci i Boku, običaj blagoslova polja), znanje i prakse vezane za tradicionalne obrte (umijeće potiskivanja jaja, kovanje željeza u okolici Vareša).

Na otvaranju izložbe nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Linđo iz Neuma, HKUD „Ognjišta” Lug-Brankovići iz Žepča i ženska skupina Gangašica iz Bukovice.

Organizatori su bili Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak” i KIC Tomislavgrad, a izložba je organizirana u okviru projekta „Istraživanja i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini” uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, a može se pogledati do 10. svibnja.

Fena/Tomislavcity