Napomena: Članak je preuzet u cijelosti i uz dopuštenje portala umomdvoristu.com.

Grijanje na pelet posljednjih godina i u našoj zemlji sve je popularnije. Praktičnost, u odnosu na druge vrste ogrijeva, pelet je postavila na sami vrh ljestvice kada su u pitanju načini grijanja. Prije sedam godina, kada je ova vrsta ogrijeva tek polako pristizala na bosanskohercegovačko tržište, u vlastitom obiteljskom domu na pelet se počela grijati i obitelj Pačar iz Tomislavgrada. Prepoznavši brojne prednosti, uvidjeli su i mogućnost za vlastito poslovanje. Danas je ova obitelj na čelu tvrtke „PPT d.o.o.“ Tomislavgrad koja s dvadesetak zaposlenih ljudi, uspješno posluje.

„Upustiti se u privatni biznis, a osobito kada se radi o nečemu novom i pomalo nepoznatom, uvijek je rizik. S obzirom da je to bilo vrijeme kada nismo imali posla, rizik smo prihvatili i u ovo smo se dali maksimalno“, kaže nam Mate Pačar, vlasnik ovog poduzeća.

A da se rizik isplatio, u prilog tome govori i činjenica da posla i narudžbi ima više nego što mogu proizvesti. No, kažu, nije uvijek bilo tako. Kao i u svakom poslu, prate ih usponi i padovi. U vrijeme krize radili su smanjenim kapacitetom, no nisu odustajali.

„Povremeno nam probleme stvara sirovina. Kada lokalni drvoprerađivači imaju dovoljno trupaca za vlastitu proizvodnju  tada i mi imamo dovoljno sirovine za proizvodnju peleta. Također, nama kao i drugima u industriji problem su i visoke cijene električne energije.“

Prodaja je prvenstveno usmjerena na domaće tržište, a nakon toga na talijansko. Iako je jednostavnije poslovati sa stalnim velikim kupcima kakve imaju u Italiji, prioritet im je kako kažu „naš čovjek“.

„Kada su se ljudi u našoj zemlji zbog ekonomskih i praktičnih razloga počeli grijati na pelet, stvorio se problem nestašice na tržištu. Mi se, stoga, trudimo da pelet prvenstveno osiguramo domaćim ljudima pa tek onda inozemstvu. Omjer naše prodaje danas je 70% na domaćem tržištu, a 30% na talijanskom.

Cijene peleta su, u odnosu na prethodne godine porasle. Pa tako, jedna tona za izvoz danas košta 150 eura i više dok je za domaće tržište oko 300 KM.

Iako je skuplji nego ranije, pelet kao obnovljivi izvor energije, u odnosu na druge vrste ogrijeva prednjači kako po očuvanju okoliša i niskim troškovima održavanja, tako i po svojoj praktičnosti.   Nema potrebe za dogovorima i pregovorima oko npr. narudžbe drva, cijepanja, sušenja, slaganja i preslagivanja. Potrebno je samo na vrijeme nazvati proizvođača i naručiti si dovoljnu količinu peleta.

U nastavku vam donosimo nekoliko fotografija koje smo zabilježili u posjetu „PPT d.o.o.“ Tomislavgrad.

www.umomdvoristu.com