U prigodi obilježavanja 20. obljetnice helikopterske nesreće na planini Tušnici u kojoj su 25. listopada 1998. godine živote izgubili bojnik Jaromír Nasavrcký (1961.),  satnik Rostislav Samec (1961.), i satnik Bohumil Vávrů (1953.), pripadnici helikopterske posade češkoga ratnoga zrakoplovstva, stradali u ispunjavanju svoje mirovne misije u BiH, u okviru tadašnjega SFOR-a, kod spomen-obilježja u Stipanićima jučer je održan prigodni komemorativni program.

Uz predstavnike ministarstva obrane Češke Republike, suborce stradalih, rodbinu i prijatelje današnjoj komemoraciji nazočilo je i izaslanstvo općine Tomislavgrad predvođeno predsjednikom Općinskoga vijeća Lukom Krstanovićem koji je u svome obraćanju naglasio kako nam je obveza odavanja počast trojici pilota češkoga ratnoga zrakoplovstva koji su poginuli u mirovnoj misiji u BiH.

U izaslanstvu iz Češke Republike bila je i Jana Černochová, predsjedateljica Odbora za obranu češkoga parlamenta, koja je naglasila važnu ulogu tadašnje mirovne misije u BiH, čiji je važan dio činio i kontigent češke vojske, među kojima su bila i trojica stradalih zrakoplovaca.

Tijekom kratkoga boravka u Tomislavgradu gosti iz Češke posjetili su spomen-baziliku, franjevački samostan, knjižnicu i muzej, uvjerivši se u kulturno bogatstvo koje desetljećima prikupljaju i čuvaju ovdašnji franjevci, navodi se u priopćenju iz tomislavgradske općine. 

Više fotografija u galeriji.