Dijabetes je u porastu, a dobna granica oboljelih sve je niža. S ovim problemom susreću se i obitelji u Hercegbosanskoj županiji.

Pedijatrica spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar dr. Željka Bilinovac jučer je u OŠ Ivana Mažuranića u Tomislavgradu održala predavanje o dijabetesu.

U Udruzi „Nada“, koja je bila organizator predavanja, navode da dosta djece iz njihove Udruge boluje upravo od šećerne bolesti. Redoviti su pacijenti dr. Bilinovac, a predavanje su inicirali njihovi roditelji.

Uz roditelje i nekolicinu djece iz Tomislavgrada i Livna,  predavanju su nazočili učitelji i nastavnici iz tomislavgradskih škola te gospođa Đula Kozarić, predsjednica Udruge osoba oboljelih od dijabetesa “Novi život”.

Na početku predavanja dr. Bilinovac obratila se najprije učiteljima i nastavnicima objasnivši što je to dijabetes i  kako valja ispravno postupati prema oboljeloj djeci školskoga uzrasta.

Uz dr. Bilinovac bile su prisutne i dvije medicinske sestre koje su nazočnima mjerila šećer u krvi, te psiholog koji je sa svoje strane objasnio pristup dijabetesu.

Ovom prigodom govorilo se i poteškoćama s kojima se mlade osobe susreću tijekom odrastanja, a roditelji si imali prigodu i za svoja pitanja. Uglavnom su se odnosila na prava osoba oboljelih od dijabetesa. Istaknuto je da je u Hercegbosanskoj županiji loša skrb prema oboljelima od ove bolesti.

Naime, oboljelima se nakon petnaeste godine života ukida dosta povlastica koja se odnosne na pomagala. Kao da dijabetes sam od sebe nestaje u toj životnoj dobi!? – zabrinuto su ustvrdili na ovom predavanju. Kao da nismo svjesni da su upravo tada, u  adolescentskoj dobi,  potrebe djeteta općenito veće, a sve to je dodatno financijsko opterećenje za roditelje.

Zaključeno je da se do kvalitetnijih rješenja može doći zajedničkim djelovanjem i udruživanjem.

Udruga „Nada“/Tomislavcity