Duvanjski kraj ima dosta prirodnih izvora koji su oduvijek bili vrlo važna mjesta za ljude, jer bez vode nema ni života. Izvori su mjesta na kojima podzemna voda prirodnim putem izlazi iz podzemlja na površinu, a posebno su bitni na krškom području. To mogu biti mali izvori iz kojih voda tek pomalo kapka, ali ima i onih iz kojih mogu nastajati rijeke. Mnogi izvori često su nepoznati široj javnosti: negdje je sazidana česma, napravljeno korito, a ponegdje tek nabijena obična cijev… Neka od izvorišta u duvanjskom kraju su: Bukovik, Nozdrac, Studena, Lepuv, …

Danas nekoliko riječi o izvoru Bukovik koji se nalazi podno Ljubuše, iznad sela Mokronoga i Luga, desno od magistralnog puta Tomislavgrad – Šujica, nakon skretanja prema Rami. Izvor u ovom obliku postoji od 1959. godine kada su mještani lokalnih sela prikupili vodu iz više manjih izvora, doveli je do središnjeg spremnika odakle je tekla u korita koja su služila za napajanje stoke. Zub vremena, a i nesavjesni pojedinci doveli su do toga da su korita često oštećivana, česma polomljena ili šahte iz pojedinih izvora zatrpane. Mještani su sva oštećenja vremenom sanirali i održavali izvorište u funkciji. Članovi Lovačke udruge Vran – Tomislavgrad, sekcija Ljubuša, 2015. godine sanirali su razrušeno korito i pored česme postavili mramornu ploču s godinom izgradnje i obnove korita.

No, kako je zub vremena načeo kanale i salonitne cijevi, kojima su izvori bili povezani s glavnim spremnikom, članovi Lovačke udruge Vran-Tg, sekcija Ljubuša u suradnji s mještanima: Mokronoga, Luga, Kuka i Sarajlija, odlučili su pristupiti zamjeni dotrajalih cijevi, odnosno postavljanju novih cijevi i do manjih izvora koji do sada nisu bili povezani sa središnjim spremnikom. Pokušali su popravke uraditi ručnim alatom, krampovima i lopatama, ali to nije bilo dovoljno, pa su tijekom jučerašnjeg dana angažirali i bager.

Ne sumnjamo da će rezultat njihovog rada uroditi plodom i da će u koritima biti dovoljno vode za svo blago koje gravitira ovome izvoru. Također, od mnogih stanovnika podljubuških sela čut ćete da je voda s Bukovika najbolja voda za piće: s idealnom pH vrijednošću, tvrdoćom, prisustvom kemijskih elemenata, pa svakako navratite na Bukovik i napijte se ove izvorske vode.

A kada su lovci i mještani podljubuških sela u pitanju, niti jedan njihov skup, bilo da je radni ili paradni, ne prolazi i bez ugodnog druženja uz jelo i piće. Naravno, tako je bilo i ovaj put. Neka samo bude što više ovakvih akcija usmjerenih ka općem dobru.

 

 

Tomislavcity

Foto: Mario Stanić i LU Vran-TG