rbt

Međunarodni je dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Kao što smo već javljali, ovim povodom danas je u Tomislavgradu upriličena akcija besplatne kontrole tlaka i šećera u krvi koju provode medicinske sestre i tehničari Dom zdravlja Tomislavgrad u suradnji s učenicima općega smjera medicinskih sestara i tehničara Srednje strukovne škole Tomislavgrad.

Akcija je izazvala dobar odaziv naših sumještana, a među njima bio je i općinski načelnik Ivan Buntić.

– Želim svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima čestitati ovaj dan, zahvaliti za sve ono što čine sa željom da i dalje nastave raditi kvalitetno kao i dosada, kazao je načelnik Buntić.

– Bez obzira što se svakodnevna situacija promijenila što se tiče pandemije, potrebe su i dalje ostale iste, a ono što primjećujemo jeste porast kroničnih bolesti. Naši učenici danas ujedno educiraju sudionike ove akcije o vrijednostima tlaka i šećera i postupcima koje treba učiniti u slučaju sniženih ili povišenih vrijednosti. Kao i dosada, sve pacijente koji imaju vrijednosti šećera i tlaka izvan onih normalnih vrijednosti, upućujemo na daljnje promatranje u Dom zdravlja Tomislavgrad, kazala nam je patronažna sestra DZ Tomislavgrad Julija Barišić.

Upitana što za nju znači poziv medicinske sestre, gospođa Barišić je kazala:

– Za mene je moj poziv moj život i moga odluka. On predstavlja moju savjesnost na poslu i  brižnost. Mislim da to važi za sve nas zdravstvene djelatnike općenito, dodaje sestra Barišić.

Iako je posao zdravstvenih djelatnika vrlo odgovoran i zahtjevan, a osobito za one  koji su prvi u doticaju s pacijentima, kao što su medicinske sestre, ovo zanimanje privlači i mlade u našem kraju.

– Odabrala sam ovaj poziv jer se u budućnosti vidim u toj struci. Sviđa mi se zanimanje medicinske sestre i volim pomagati ljudima, kazala nam je Marija Pašalić, učenica 3. razred Medicinske škole u Tomislavgradu.

Na koncu dodajmo da je kontroli tlaka i šećera u krvi pristupilo 75-ero naših sumještana. Zbog povišenih vrijednosti tlaka troje ih je upućeno u DZ Tomislavgrad.

Zora Stanić/Tomislavcity