Horvat je rođen u Bjelovaru 1977. godine i sin je legendarnog rukometaša Hrvoja Horvata, poznatog i pod nadimkom “Cveba”, koji mu je velikim djelom usadio ljubav prema rukometu.

“Cveba” je s ORK-om Partizan postao klupski prvak Europe, dok je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine te dvije bronce na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine.

Svojevremeno je bio uspješan rukometaš koji je igrao za brojne poznate klubove, a svlačionicu je dijelio s hrvatskim rukometnim legendama poput Ivana Balića, Mirze Džombe, Valtera Matoševića, Pere Metličića…

Svojim trenerskim CV-jem itekako se može pohvaliti jer ima tvz. Master licencu koja je vrlo cijenjena u svjetskom rukometu i otvara vrata svih trenerskih funkcija, i klupskih i izborničkih.

Tijekom igračke karijere nastupao je za ORK Partizan, Medveščak, RK Zagreb, a imao je i nekoliko kraćih izleta u Švicarsku i Njemačku. Igrao je na poziciji srednjeg vanjskog, a krasio ga je jako dobar pregled igre. Sam je za sebe svojedobno rekao da je bio jako spor, ali da se zato jako dobro služio mozgom na poziciji na kojoj je igrao.

Na početku trenerske karijere sjeo je na klupu RK-a Dubrava, koji se tada borio za prvoligaški život. Nakon nekog vremena Dubrava je postala respektabilan prvoligaš koji se borio za sami vrh rukometa u Hrvatskoj. Prije sedam godina odveo je Dubravu u finale Kupa protiv tada nedodirljivog RK-a Zagreb.

Godine 2017. preuzeo je klupu Nexea iz Našica te ga uspješno vodi do dana današnjeg. Plasirao se s njim na završnicu regionalne Seha lige, dok se u domaćem prvenstvu redovito hrva s PPD-om Zagreb za naslov prvaka Hrvatske.

Pred Horvatom je najveći izazov u njegovoj karijeri, a svoj debi imat će već u ožujku u Francuskoj, na kvalifikacijskom turniru za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Suparnici će mu biti domaćin Francuska, Portugal i Tunis, prenosi Gol.hr.