Svečanim Euharistijskim slavljem, u nedjelju 12. rujna 2021. na Križevcu je proslavljen blagdan Uzvišenja Svetog Križa, koji se u Međugorju tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.

Tisuće župljana i hodočasnika sa svih strana svijeta i ove nedjelje bili su na Križevcu. Uspeli su i danas na vrh Križevca i u podnožju križa slušali svetu misu, kao i milijuni hodočasnika koji su se popeli do sada na ovo brdo. Popeli i od oštrog hercegovačkog kamena i drače svojim stopalima, svojim tijelima napravili hodočasničke staze.

Svetu misu predslavio je župni vikar iz Čitluka fra Goran Azinović, koji je u svojoj propovijedi govorio o tome zašto je Isus izabrao baš križ.

”Čovjek je križ, kada raširi ruke, a u to vrijeme ljude su razapinjali. Isus je vidio što Rimljani rade njegovom narodu i uzima taj znak poniženja, kojega nitko neće da na njemu pokaže ljubav ovoga svijeta. ‘Isuse, oslobodi nas od svakoga zla’ piše na križu na Križevcu i to molimo svaki dan. Ovu žrtvu dolaska na Križevac prikažite Bogu. Nemojte reći da vam smeta sunce, kakvo je to onda kršćanstvo, ako nam smeta sunce. Krist je veću žrtvu podnio, tri je sata umirao na križu”, kazao je fra Goran Azinović.

”Blago nama što imamo križ i posljednja borba na svijetu bit će protiv križa. Kad se križ makne onda Isus gubi, a dok križ stoji Krist dobiva i vaš zadatak je da se nikad ne postidite križa”, kazao je fra Goran izdvavajući primjere kardinala Stefana Wiszynskog i kardinala Alojzija Stepinca te drugih biskupa iz istočnih zemalja koji su ustali protiv komunizma i ni milimetra nisu odstupili od Krista i križa.

Kazao je kako se križevi prave na brdu, a ne u dolini jer se na Križevcu vidi križ i da se do njega treba popeti te da je križ na Križevcu primjer žive vjere.

”Križa se ne smijemo odreći. Sve bi bilo bolje da ga više volimo, da ga više častimo, da ga više ljubimo… Ako ti križ nije središte kuće u njoj nećeš imati mira. Kuću ne praviš da u njoj uživaš, nego da u njoj moliš”, kazao je fra Goran i pdsjetio na onu Stepinčevu da ”kada nam sve uzmu imamo ruke koje možemo sklopiti i moliti”.

Podsjetio je i da se nećemo spasiti ako se odreknemo križa.
”Vrijeme je da se obratimo. Bog te traži. Bog te zove. Nije kasno da se tvoja obitelj spasi. Bila su teža vremena od ovih. Žene su nosile cement na svojim leđima da bi se izgradio križ na Križevcu. Bake su nosile elemente. To je bila vjera”, kazao je fra Goran i pozvao sve na svetost po uzoru na Stepinca i Wszynskog.

”Jao nama ako nismo sveti, jer ne može Bog od nesvetih ljudi ništa napraviti. Zato, Isuse, nismo te napustili iako često odlutamo. Spasi nas po svome križu i neka se križ u našem životu proslavi tako da mi kada sklopimo oči i odemo s ovoga svijeta postanemo sveti”, kazao je fra Goran Azinović u svojoj propovijedi, piše Radio Mir Međugorje