“Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, Mladić, ja ga ne bih primio”, kazao je Milanović.

Nakon što je u prigodi 25. obljetnice Oluje prošle godine u Kninu odlikovao gardijske brigade HVO-a i specijalnu policiju MUP-a Herceg-Bosne, predsjednik Zoran Milanović otvorio je novo poglavlje u nesumnjivo sve toplijim odnosima s umirovljenim časnicima HVO-a, piše Večernji list.

Na Pantovčaku je održao sastanak koji je svojim trajanjem uvelike probio predviđeni protokol, na kojem su sudjelovali potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik Zbornog područja Vitez i ratni načelnik Glavnog stožera HVO-a umirovljeni general Tihomir Blaškić, umirovljeni general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP-a Bosanska Posavina umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara umirovljeni general HVO-a Ilija Vrlić, ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a i umirovljeni brigadir Nedeljko Perić, ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. pukovnije za izgradnju cesta umirovljeni brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno umirovljeni pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. bojne ABB-a Livno umirovljeni bojnik Boško Barać, umirovljeni ratni načelnik saniteta ZP-a Tomislavgrad dr. Josip Perić i pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče Vinko Marić.

Odlikovat će 66. pukovniju

Za komentar sastanka zamolili smo umirovljenog generala Ljubu Ćesića Rojsa koji ne skriva svoje oduševljenje.

– Nakon predsjednika Tuđmana mi nismo imali konstruktivnijeg, državničkog sastanka. Primio nas je kao poglavar i pažljivo saslušao svakog od nas 11 sudionika. Uvodno sam govorio o problemima hrvatskog naroda u BiH, posebno pripadnika HVO-a i njihovih obitelji, i o svemu onome što predsjednik nije razumio dok je bio premijer. Imam osjećaj da Milanović kao predsjednik države konzumira svoje pravo korištenja transkripata predsjednika Tuđmana koji se nalaze u državnom arhivu jer, sudeći prema riječima koje on sada izgovara, čini mi se da je doživio katarzu i preobraćenje. On govori sve što je govorio predsjednik Tuđman! Jako dobro razumije materiju, ali neke stvari nije znao i rekao je: “Ispravit ćemo sve nepravde i više nitko se neće drznuti ugroziti hrvatski narod u BiH.” Rekao je i da neće dopustiti da hrvatski narod postane manjina, da mora biti konstitutivan, suveren i jednakopravan – otkrio nam je Ljubo Ćesić Rojs dodajući kako će se osobno potruditi da predsjednik Milanović u BiH bude dočekan kao pravi državnik.

– Znate li vi da Stipe Mesić u deset godina mandata nije posjetio Hrvate u BiH, i o tome smo govorili na sastanku. Za razliku od njega, Milanović će obilaziti mjesto po mjesto, jer on osjeća hrvatski narod u BiH – kaže Rojs dodajući da je predsjednik najavio da će 5. kolovoza odlikovati Specijalnu vojnu policiju, zatim 66. pukovniju za izgradnju cesta te postrojbu “Ludvig Pavlović”, naknadno i ostale. Sastanku je nazočio i umirovljeni general Tihomir Blaškić, nekadašnji haaški uznik, čija je nazočnost na Pantovčaku zainteresirala javnost. No predsjednik je bio jasan.

– Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega i primit ću Petkovića kad izađe iz zatvora – kazao je nakon sastanka predsjednik Milanović dodajući kako je Blaškiću i Petkoviću dosuđena politička presuda.

U razgovoru za Večernji list general Blaškić kaže kako je zahvalan predsjedniku te misli da je postupio “kao čovjek, ali i racionalno, kao pravnik”.

– Ja jesam osuđen od Haaškog suda, ta je presuda javni dokument dostupan svima, ali ja nisam doživotno osuđen – kazao je Tihomir Blaškić dodajući da je u zatvoru proveo devet godina zbog zapovjedne odgovornosti, jer nije procesuirao one koji njemu nikada i nisu bili podređeni.

Ohrabruje da se neće umoriti

– Želim reći da duboko suosjećam s ahmićkim, ali i sa svim žrtvama na jednoj i drugoj strani. Rijetko govorim o tome, ali i moj otac je poginuo na prvoj crti u tom proteklom sukobu, i bratić mi je stradao, i jedno malo groblje bi moglo biti od te rodbine do trećeg koljena i zato suosjećam, osobito kad posjećujem grobove svojih najmilijih pa dignem pogled i na druge ljude na tome groblju. Ali s druge strane ja sam devet godina proveo na Haaškom sudu dokazujući da zločin nikada nisam zapovjedio. Ne znam nikoga od optuženika tko je 166 sati svjedočio, ispitivan od tužitelja i sudaca u svom predmetu, a to možete učiniti samo ako vam je savjest čista. Uostalom, od 150 svjedoka nitko nije upro prst u mene, dapače bilo je i muslimana i časnika Armije BiH koji su pitali časni sud zašto ovaj čovjek ovdje sjedi – kaže Blaškić kojeg je Ministarstvo pravosuđa 2009. rehabilitiralo temeljem Kaznenog zakona RH.

U konačnici, general Blaškić bio je prvi vojnik koji je reporteru BBC-a Martinu Bellu, o čemu je kasnije i svjedočio na Haaškom tribunalu, još u travnju 1993. godine kazao kako je u Ahmićima počinjen strašan zločin.

– Sastanak s predsjednikom Milanovićem koji se želio informirati o sudjelovanju postrojbi HVO-a u organiziranju otpora u BiH bio je iznimno kvalitetan. I sada imamo taj paradoks: s jedne strane ogroman broj žrtava, a na drugoj strani situaciju da se nekim dekretima hrvatskom narodu prijeti oduzimanjem konstitutivnosti. No ohrabrilo nas je kada je predsjednik rekao da se neće umoriti u borbi političkim sredstvima za interes Hrvata u BiH i da će dati svoj doprinos – zaključio je Tihomir Blaškić.