Običaj paljenja svitnjaka, večer uoči blagdana Sv. Ivana Krstitelja, zadržao se u našem kraju do današnjih dana. Tako su i večeras u većini duvanjskih naselja u čast ovoga sveca upaljeni svitnjaci. Lijepo je vidjeti djecu kako se vesele ivanjskim bakljama, dok im roditelji pričaju kako je to bilo u vrijeme njihova djetinjstva.

– Mi djeca bi se za paljenje svitnjaka pripremali danima.  Skupljali smo po selu stare gume, slamu i drugi materijal i sve to iznosili na Gradinu. Kad bi to zapalili, plamen bi se dizao visoko, a kad bi malo splasnuo preskakali bi vatru. Tako bi uz svitnjake ostali još dugo u noć. Bilo je to lijepo vrijeme, ljudi su se više radovali običnim malim stvarima, dok danas to nije slučaj. Ali dobro je da smo, unatoč svemu, ipak sačuvali neke stare običaje, priča Ivan svom sinu Marijanu, dok nabacuje sijeno na upaljeni svitnjak i prebire sjećanja…

Svitnjaku se jako obradovao i mali Mihael koji je zajedno sa sestrom trčkarao oko vatre.

Uz nadu da će običaj paljenja  svitnjaka nastaviti njegovati i mlađe generacije, s radošću iščekujemo sutrašnji blagdan sv. Ivana, koji će na poseban način u duvanjskome kraju biti proslavljen u Roškome Polju. Osim u Roško Polje, neki će Duvnjaci sutra hodočastiti i sv. Ivi u Podmilačje.

Pa, neka nam svima dragi Bog, po zagovoru sv. Ivana, bude blizu u svim životnim prilikama i neprilikama.

M.L./Tomislavcity