U viteškoj župi Sv. Juraja u selu Dubravica u filijalnoj crkvi Sv. Leopolda Mandića, 22. prosinca služena je misa za ubijene Hrvate u Križančevu Selu.

Na dan kada se obilježava 29. godišnjica stradanja 74 Hrvata u Križančevu Selu svetu misu predvodio je župnik u Vitezu fra Velimir Bavrka uz koncelebraciju sedmorice svećenika.

“Svake godine okupljamo se na ovom mjestu kako bismo se sjetili onoga što se dogodilo i šaljemo poruku mira i milosrđa, kako se ovakvo što više nikome i nikada ne bi ponovilo. Najvažnije je pružiti ruku jedni drugima, bez obzira kome pripadali i kako se tko zvao. Nema budućnosti bez pomirenja, bez ljubavi i istine, jer jedino na tim temeljima gradi se sadašnjost i bolju budućnost”, kazao je, među ostalim, fra Velimir, a prenosi centralna.ba.

Nakon euharistije uslijedio je mimohod od crkve do spomen obilježja, gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci.

Podsjetimo, prije 29 godina, točnije 22. i 23. prosinca, počinjen je ratni zločin nad Hrvatima u Križančevom Selu kod Viteza kada su pripadnici Armije BiH u dva dana pobili 74 pripadnika HVO-a i civila te spalili cijelo selo do temelja.

Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a smatra se da je veliki broj njih likvidiran nakon zarobljavanja. Oni koji su preživjeli zarobljavanje, njih 30, ubijeno je naknadno. Njihova tijela bila su teško unakažena a vraćena su tek uz posredovanje mirovnih snaga. Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran.

J.M. KT