Pater Emil Ghiurca iz župe Stei Oradea iz rumunjske županije Bihor više od 100 puta hodočastio je u Međugorje Kraljici Mira.

Prvi put bio je u međugorskoj župi 1994. godine. Ovoga puta došao je sa skupinom od osam hodočasnika koji su u Hercegovinu stigli osobnim automobilima. Od Oradee do Međugorja putovali su 16 sati.

Problemi s koronom

Kako je za Večernji list kazao pater Emil, Međugorje je duhovno isto kao što je bilo otkad dolazi u ovu svjetski poznatu župu. Prije puta testirao se na COVID-19 u Rumunjskoj i platio 80 eura.

Isto je postupilo i osam rumunjskih hodočasnika, koji su ovoga puta doputovali u Međugorje. Situacija s koronavirusom ni u Rumunjskoj nije sjajna. Hodočasnička skupina trebala je biti brojnija, ali je, nažalost, većina odustala zbog straha od korone, a ovih osam pristiglih odlučilo je ne robovati strahu i sudjelovati u hodočašću u Međugorje uoči proslave 40. obljetnice Gospina ukazanja. Rumunji ovdje uživaju u tišini i miru međugorskih brda, crkve i večernjeg molitvenog programa, ali su ipak i pomalo tužni, osjećaju se usamljeno i nedostaju im susreti s drugim hodočasnicima koje bi obično ovdje sretali. Za svećenika Emila Podbrdo je mjesto gdje živi Gospa, Kraljica Mira. Ovo su, po njemu, primjeri vjere. Poznaje sve vidioce, od Marije do Ivana, svih šestero. Vickin suprug Mario Mijatović i Marija Pavlović Lunetti svaki dan ujutro mole se na Brdu ukazanja za suzbijanje pandemije. Ipak, kažu, teško je očekivati da će Rumunji masovnije pohoditi Međugorje za 40. obljetnicu jer sada je karta BiH žuta, a treba biti zelena. Svaki dan Rumunji koji su u Međugorju u sedam sati ujutro slave misu na rumunjskom, nekad u Majčinu selu, nekada u Vionici, Tihaljini, Šurmancima…

Ostat će u Međugorju pet dana i sudjelovati na molitvi na Podbrdu, Križevcu i crkvi sv. Jakova.

Čuda svaki dan

Prošle godine za obljetnicu zbog pandemije nisu dolazili u Međugorje. Stoga su u Rumunjskoj organizirali Hodnju mira po ugledu na onu od Humca do Međugorja.

– Moramo se moliti kako ne bismo propustili raj – kaže rumunjski svećenik Emil za Večernji list. Na pitanje kako je najavio jedan talijanski svećenik da će se za 40. obljetnicu u Međugorju dogoditi neko čudo, Emil je kazao:

– Svakog se jutra u Međugorju nešto dogodi. Svakoga dana se događa. Vjerujem da će tako biti i za obljetnicu ove godine. Čudo dođe kad se najmanje nadamo – zaključuje.

Do prije nekoliko godina u njegovoj župi uopće nije bilo crkve. U međuvremenu su napravili veliku novu crkvu, a u temelje su ugradili kamenje s Brda ukazanja iz Bijakovića, međugorske župe.

Pročitajte više na: www.vecernji.ba