U petak 10. rujna 2021. proslavila je svoj 100. rođendan Matija Čirko, žena pok. Jakova Čirke iz sela Rašeljke i istoimene župe pod zaštitom sv. Franje Asiškog.

Matija je rođena 10. rujna 1921. u Rašeljkama od oca Bože Čirke i majke Mare r. Čulo iz Bukove Gore. Prije udaje živjela je i radila u trgovini i mlinu kod tetke Kate u Podhumu. Vjenčala se s Jakovom Čirkom 2. siječnja 1945. S njime je živjela i rodila 4 djece. Prvo dijete, sin Ivan rođen je 1945., zatim je rođena Kata 1947., Bože 1949. i Jakov zv. Dinko 1952. koji je preminuo kao djetešce 27. lipnja 1953. U sljedećoj godini i to na Svijećnicu 2. veljače 1954. umro joj je muž Jakov, i to s još dvojicom susjeda: Markom Čirkom Galešinim i Markom Čirkom Miškovim, koji su poginuli od studeni zameteni u jakoj mećavi na Igličiću, gdje je danas raskrsnica puteva Split-Makarska-Livno-Tomislavgrad. Bio je to vrlo težak trenutak za tri rašeljačke obitelji, čije će se posljedice dugo osjećati. No, Matija je uporno nastavila odgoj svoje djece vjerujući u Boga da on svakoga vodi kroza život, pa tako i njezinu obitelj koja je izgubila oca.
Njezin najstariji sin don Ivan Čirko, završivši osnovno školovanje u Kazagincu i Aržanu do 1961. god., javio se za svećeničkoga kandidata i nastavio pohađanje gimnazije, te maturirao 1965. god. u Pazinu. Potom je završio teologiju i ondašnji vojni roku u Skoplju, a zatim je zaređen za svećenika po rukama biskupa Petra Čule u Rašeljkama 29. lipnja 1972. s ovim kolegama: don Jakovom Renićem, don Josipom Ivankovićem, don Antom Ivančićem Crnim, don Jakovom Lučićem, don Antom Đerekom, a njihov kolega don Luka Pavlović zaređen je u Rotimlji. Dogodine slave 50. obljetnicu misništva. Proslavivši Mladu misu djelovao je u nekoliko župa u Hercegovini i u Australiji. U mirovini je od 2014. god. Uz redoviti pastoralni posao, obavljao je restauraciju crkava, kipova, slika, te sam u slobodno vrijeme slikao. Njegova majka služila mu je više od 20 godina u Austriji.
Matijina kći Kata udala se za Talijana Claudia Tontinia u Rim i u braku rodila dva sina. Jedan njihov sin je preminuo od srca kao sportaš. Sin ove stogodišnjakinje Bože oženjen je s Olgom r. Bakula iz posuškog kraja. S njome je stekao dvoje djece: sina Jakova i kćer Martu. Bože je preminuo 15. siječnja 2015. Jakov radi već godinu i pol u Austriji, a Marta se udala za Kristijana Tokića i rodila sina kojemu su nadjenuli djedovo ime Bože.
Matijin župnik don Ilija Drmić spomenuo se ove slavljenice, njezina muža pok. Jakova i svih njezinih potomaka u svetoj misi u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog, koja je bila toga slavljeničkoga dana u 10 sati. Na toj misi bili su svi učenici i vjeroučenici mjesne škole u Kazagincu sa svojim djelatnicima.

Tomislavcity