Što se događa u Drvaru i oko Drvara? Što je to toliko bitno u Drvaru da ga je u samo nekoliko mjeseci dva puta posjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić? Pri tome je sa sobom doveo ministre iz Vlade Srbije i gotovo cijeli politički vrh Republike Srpske. U isto vrijeme, mijenjaju se politički odnosi u općini Drvar. Stvara se nova politička većina koja želi smijeniti dosadašnju načelnicu iz Dodikova SNSD-a Dušicu Runić, koja je samo prije nekoliko dana s Vučićem svečano otvorila prostorije Komercijalne banke, prve ispostave ove banke u F BiH, koja, inače, ima sjedište u R Srpskoj. Tijekom jučerašnjeg dana zabilježena je i eksplozija nepoznate eksplozivne naprave u blizini središta ovoga gradića pri čemu nije bilo ozlijeđenih i materijalne štete. Kakva je to poruka i kome je upućena?

Bitno je primjetiti da u Drvaru došlo do pucanja saveza između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 jer je do HDZ ostao u savezu sa SNSD-om a HDZ 1990 sa svim ostalim.

Nije nebitno ni to što politička događanja u Drvaru vrlo pozorno prate gotovo svi vodeći bošnjački portali i tiskovine. Jedino se trenutna vlast u HBŽ-u o Drvaru ne očituje niti, čini se, ima ikakav utjecaj na političke odnose i događanja u Drvaru. Za Vladu HBŽ Drvar je definitivno izgubljen, kako u stvarnom tako i u prenesenom značenju. S područjem Hercegbosanske županije veže ih samo to što na lokalnoj razini ne postoji institucionalni okvir u kojem bi se promijenile i granice i Drvar izdvojio iz ove županije. Prijeti li, zbog slabosti ove vlasti i unutarnjeg trvenja, sličan scenarij i za Bosansko Grahovi i Glamoč?

U nastavku možete pročitati agencijske vijesti o zadnjim događajima u Drvaru.

Izglasan opoziv načelnice Drvara Dušice Runić

Za opoziv načelnice glasovalo je 9 vijećnika SNS-a, PDP-a, SP-a, DNS-a i HDZ-a 1990, a sjednicu su bojkotirali vijećnici HDZ-a BiH i SNSD-a.

U izjavi za Fenu predsjednica Općinskog vijeća Drvar Jasna Pećanac (Socijalistička partija) kao razloge opoziva načelnice navela je kršenje odredbi statuta općine, nepoštivanje i neprovođenje odluka Općinskog vijeća, opstrukciju i blokadu rada Općinskog vijeća Drvar, nepoštivanje odredbi Zakona o proračunima FBiH, nesavjesno i samovoljno trošenje proračunskih sredstava te nezakonit prijem osoba u radni odnos u općinskim službama.

Runić je u izjavi za lokalne medije ustvrdila kako je sjednica Općinskog vijeća Drvara održana bez utvrđenog kvoruma za rad te da su prekršene odredbe Poslovnik o radu Općinskog vijeća.

Smjena vlasti u Drvaru krenula je u prosincu prošle godine kada je nova većina smijenila dotadašnjeg predsjednik Općinskog vijeća Milan Kunić iz SNSD-a i njegovog zamjenika Stjepu Vukančića iz HDZ-a BiH, a na njihova mjesta imenovani su Jasna Pećanac i Berislav Bošnjak iz HDZ-a 1990.

Eksplozija u Drvaru

Eksplozivna naprava aktivirana je danas u blizini hotela “Drvar” u ovom mjestu, ali ozlijeđenih osoba nije bilo, rekao je za Srnu glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak.

Vrdoljak je naveo da je eksplozivna naprava aktivirana oko 13.00 sati u blizini hotela “Drvar”, pored jednog devastiranog objekta. U eksploziji nije pričinjena materijalna šteta.

Tomislavcity