Još nije javno objavljeno kakve mjere priprema Vlada HBŽ s ciljem pomoći gospodarskim subjektima i spašavanju radnih mjesta. Na ispostavu Županijskog zavoda za upošljavanje u Tomislavgradu samo tijekom ožujka prijavilo se novih 37 osoba, a s obzirom na situaciju u travnju očekuju i više od 100 novih osoba koje će se prijaviti u ovoj ispostavi Županijskog zavoda za upošljavanje. No, neke županije, kao sarajevska npr., već su donijele konkretne mjere.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić danas je priopćio da će Vlada KS u narednom periodu subvencionirati plaće za ožujak za tvrtke kojima je u međuvremenu zabranjen rad zbog odluke o proglašavanju stanja prirodne nesreće, navodi klix.ba.

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo 75 osoba se prijavilo na zavod za zapošljavanje. Kako bi pomogla najpogođenijim gospodarstvenicima, Vlada KS je priopćila da rade na pripremanju tri seta mjera.

“Prva mjera je zadržavanje radnika i to u svim gospodarskim subjektima kojima je zabranjen rad, a koji su zadržali sve radnike i koji nemaju dugovanja. Osigurat ćemo novac za isplate plaća za ožujak do iznosa minimalne plaće, a to je 406 KM. Molimo radnike da ne potpisuju sporazumne niti bilo kakve prekide radnih odnosa”, kazao je Nenadić.

Tomislavcity