Dana 28. srpnja 1993. godine pripadnici Armije R BiH (konkretnije 44. brdska brigada sa mudžahedinima) ubili su, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 hrvatska vojnika i civila na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica.

U selu Doljani su bile nejake snage HVO-a, koje su činili mještani, koji nisu bili profesionalni vojnici već domobrani, koji su branili svoje obitelji i domove. Tog dana u Doljanima i na obližnjoj Stipića livadi sveukupno je ubijeno i masakrirano 39 hrvatskih civila i vojnika, točnije domobrana.

Napad iz zasjede

Pripadnici Armije R BiH po noći su opkolili selo, a potom su iz zasjede otvorili vatru na skupinu pripadnika HVO-a i civila. Dio pripadnika HVO-a se uspio izvući prema Risovcu, dok su oni koji su se predali bili ubijeni na licu mjesta.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih 185, među kojima je bilo 37-ero djece i 10 trudnica, su uhićeni i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni u zatvoru «Muzej» do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. U logoru Muzej u Jablanici sveukupno je bilo zatočeno 69-ero djece, broj zatočenih civila bio je 623, osam je Hrvata umrlo, dvije žene su silovane. Anica Jurina Šitum (1913.) u logoru Muzej je umrla od gladi, jer su joj čuvari sustavno uskraćivali hranu.

Svirepi zločini

Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. O kakvom masakru se radilo svjedoče i zapisane izjave očevidaca koji su zatekli masakriranih tijela vojnika i civila pobacanih posvuda naokolo. Većina lubanja bila je razmrskana, tupim predmetom, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela su bila nagorjela. Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu kupili. Među leševima civila jednoj ženi je rasparan trbuh, jedan muškarac je zaklan, a drugome napola odsječena glava.

Doljani su po popisu stanovništva 1981. godine imali 1049 stanovnika, a od toga je bio 731 Hrvat ili 69,68 posto, Muslimana-Bošnjaka je bilo 316 ili 30,12 posto, a osim njih u selu je bio jedan Srbin i jedan “ostali”. Selo Doljani je udaljeno 12 kilometara od Jablanice, a u njima je sjedište župe sv. Ilije proroka, koja pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Pokolj 39 hrvatskih vojnika i civila na Stipića livadi i u Doljanima je jedan od najtežih i najsvirepijih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Nažalost, do dana današnjeg nije rasvijetljen, a niti je itko od Armije R BiH odgovarao za taj masakr nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Fenix-magazin/S.I.Mandić