Danas nas je više no ugodno iznenadila ova fotografija rajčice predivne crvene boje, sjajnoga izgleda i težine više od kilograma – točnije 1100 gr.!

Naučili smo da ovo povrće u našem kraju kasnije dozrijeva, ali vrijedi čekati, pogotovo na ovako mesnate plodove i zanimljivoga izgleda ubrane izvan plastenika. Kako stvari stoje, reklo bi se da je riječ o staroj domaćoj sorti rajčice zvanoj Amerikanac, inače vrlo cijenjenoj, ali rijetkoj sorti.

Ponosni vlasnici ovakvih primjeraka su Mara i Vice Bagarić iz Stepena (Mesihovina), koji na svome imanju uzgajaju i ostalo povrće (krastavce i cherry rajčice) koje je, kažu, vrlo ukusno. Sjeme ovih rajčica dobili su od rodbine iz Đakova prije 6-7 godina, a čuvat će ga i za iduću godinu.

Na imanju ove obitelji je plastenik pa se neko povrće uzgoji i ranije, a bave se i uzgojem voća, no zbog vremenski nepovoljne godine, ne očekuju puno.

Na koncu dodajmo da se plodovima svoga rada i ovako lijepim rajčicama i drugim povrtnim vrstam mogu pohvaliti i u njihovom susjedstvu, radosno nam potvrđuju u Vicinoj i Marinoj obitelji.

Neka je svima u slast!

Zora Stanić/Tomislavcity